Input your search keywords and press Enter.

Gastronomska radionica na Korčuli

MALOSTONSKA KAMENICA U RUKAMA VRSNIH KORČULANSKIH KUHARA

I ZAGRLJAJU AUTOHTONIH KORČULANSKIH VINA

U sklopu projekta Brendiranje Malostonske kamenice – The Queen of Oysters, u petak 29. travnja u konobi Škafetin u Lumbardi održana je specijalizirana gastro radionica za korčulanske ugostitelje. Radionicu je predvodio Marko Gajski, glavni kuhar restorana Lešić Dimitri. Po zanimanju informatičar, Marko je svoj kulinarski put započeo sudjelovanjem u prvoj sezoni popularnog showa Masterchef, da bi se nakon stažiranja uz velika imena svjetske gastronomske scene te rada u nekoliko poznatih hrvatskih restorana smjestiona Korčuli i donio joj prvu Michelinovu zvjezdicu. Ideje za meni crpi iz lokalnih sezonskih namirnica, fokusirajući se na morske plodove uz odvažne okuse.

 

Chefu Gajskom na radionici se pridružio domaćin Dario Žmikić, vlasnik i glavni kuhar obiteljske konobe Škafetin. Dario je također javnosti poznat kao sudionik Masterchefa, u kojem se plasirao među 10 najboljih natjecatelja. Nedugo nakon sudjelovanja u showu, zajedno sa svojom obitelji otvorio je Škafetin u rodnoj kući u Lumbardi. Uz snažne okuse tradicijekoje u ovu konobu donosi njegova majka Marica, vrsna kuharica, Dario jelima dodaje suvremeni štih.

 

Malostonska kamenica je vrhunska namirnica i bilo mi je pravo zadovoljstvo pripremati danas ova jela uz kolegu Marka. Mislim da smo pokazali tek mali dio onoga što ova namirnica može dati. Okus mora i mesa kamenice u spoju sa začinima daje posebnu notu koja je dodatno oplemeni te pruža beskrajnu inspiraciju za fantastična jela. istaknuo je Dario.

 

Radionica je započela druženjem uz koktel Fennel bees kneeskoji je za ovu prigodu kreirao Jakša Marelić (Konoba Maha) s otočkim proizvodima lokalnim ginom, medom, citrusima i komoračem. Oba chefa predstavila su po tri jela s Malostonskom kamenicom a sva jela sljubljena su s lokalnim vinima, s fokusom na korčulanske autohtone sorte. Chef Gajski je tako pripremio svježe kamenice s gazpachom od krastavca idivljim moračem, torteline od blitve s veloute umakom s limunom, motarom i dehidriranom kamenicom te tempuru odkamenica, s chilli mouselin umakom i mariniranim daikonom u kvasini. Chef Žmikić se predstavio s nekoliko vrsta mariniranih kamenica, juhom sa svježom kamenicom te zapečenomkamenicom s pancetom i maslom sa soli. Jela su izvrsno pratili cetinka, rukatac, pošip, rosé od plavca i plavine te grk.

 

Korčulanski ugostitelji složili su se kako je radionica bila iznimno zanimljiva, poučna i korisna te nisu skrivali svoje oduševljenje degustiranim jelima. Istaknuli su kako je ovo biolijep povod za razmjenu iskustava i uvod u sezonu koja je pred vratima.

 

Ova gastro radionica posljednja je u nizu radionica unutar projekta “The Queen of Oysters”, koji pokriva razne ciljne skupine dionika u turizmu kako bi Malostonska kamenica postala nezaobilazan proizvod koji se mora probati dolaskom u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Ksenija Matić

Fotografije u privitku, autor: Anđela Šćepanović

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)