Input your search keywords and press Enter.

Foto/Video: Održana pressica povodom otvaranja Ljetnih igara

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi 10. srpnja u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 67. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati od 10. srpnja do 25. kolovoza.

U 47 dana, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija, više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa, najavljeno je danas na konferenciji za medije u hotelu Hilton Imperial na kojoj su govorili intendant Igara Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac, punomoćnica ravnateljice Paulina Njirić te gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen.

U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju dva naslova. Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara koja se u režiji Tomislava Radića igrala punih deset godina na Gundulićevoj poljani. Na 67. Igrama redatelj Vinko Brešan svoju će Kafetariju, također u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, postaviti ispred Sponze kao komediju s pjevanjem i plesanjem u čemu mu je vjerni suradnik Mate Matišić koji potpisuje songove. Dramaturginja je Mira Muhoberac, scenograf Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a koreografkinja Anamarija Bogdanović. Kafetijera Frana igrat će Nikša Butjer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Proslavi obilježavanja velike obljetnice 400 godina smrti Williama Shakespearea, pridružuju se i Dubrovačke ljetne igre postavljanjem Othella u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban. Na tvrđavi Lovrjenac, Othella će igrati nacionalni prvak Drame HNK u Zagrebu Dragan Despot, Jaga Rakan Rushaidat, a Dezdemonu Anja Đurinović. Premijera je 20. kolovoza.

Othello na Lovrjencu bavit će se motivom koji mi se čini vrlo aktualnim, bavit će se pojavom manipulatora, manipulatora današnjice. To su oni koji se čine umilni, anđelčići, ali će naći načina da zauzmu vlast i da unište onoga pored sebe. To je Jago i takvog lika nema nigdje drugdje kod Shakespearea. Zato Othello na Lovrjencu. Jago uništava plemenitost, ljepotu, vrijednost, kakvu nudi Othello – kazala je Mani Gotovac.

U dramskom programu publiku očekuju i reprizne izvedbe Dubrovačke trilogije Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, kao i više dramskih gostovanja. Iz Zagrebačkog kazališta mladih dolazi suvremeni komad #radninaslovantigona argentinskog autorskog tima Jazmíne Sequeire i Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice, koja predstavlja radnju u gradu Tebi, potresenu terorističkim napadom, i u njoj mladu i buntovnu internetsku aktivistkinju Antigonu, odlučnu raskrinkati urotu koja se krije iza te tragedije. Predstava je premijerno izvedena u travnju 2015., a na 30. Gavellinim večerima dodijeljena joj je nagrada za najbolju režiju. Iz Gradskog dramskog kazališta Gavella stiže Molièrov Umišljeni bolesnik, komedija-balet u tri čina, redatelja Krešimira Dolenčića, premijerno izvedena u rujnu 2015. Sofoklova Antigona – 2000 godina kasnije u režiji Lenke Udovički, ostvarena u produkciji Kazališta Ulysses i MESS Sarajevo festivala, predstava je koja pokušava povući paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora, dvadeset godina nakon rata, a premijerno je, praćena oduševljenjem publike i kritike, izvedena u kolovozu 2015. na Malom Brijunu. Profesorica i redateljica Mira Muhoberac sa studentima Sveučilišta u Zagrebu postavila je Dunda Maroja onako kako zamišlja da ga je sam Držić mogao izvorno prikazati 1551. u Vijećnici Dubrovačke Republike. Dvije izvedbe su u parku Umjetničke škole.

Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga, što će ujedno biti i premijera ovog desetminutnog komada, i Carmen Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, izvoditi na otoku Lokrumu. Suvremeni ples će pak predstaviti Zagrebački plesni ansambl s djelom renomiranog španjolskog koreografa i plesača Daniela Abreua Anything, koje izvodi šest plesača. Gostovanje je realizirano kroz Plesnu mrežu Hrvatske.

Lokrum će biti i mjesto na kojem će, u okviru programa Pisci na Igrama, kroz dvije autorske večeri Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić ispričati dosad neispričanu priču Maksimilijan i Carlota na Lokrumu o nesretnom i hrabrom nadvojvodi, njegovoj nemirnoj i osjetljivoj supruzi, te snovima koje su imali na tom otoku. Večer poezije Igora Zidića San ljetne noći održat će se uz pratnju lutnje u novoobnovljenoj crkvici svetog Stjepana u Pustijerni, a autorsku večer svestranog umjetnika – dramatičara, scenarista, skladatelja i glazbenika – Mate Matišića gledat ćemo u Kneževom dvoru. U okviru istog programa, u scenskoj preradbi i prilagodbi Mani Gotovac prikazat će se i Predgovor, gitara i 7 stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza.

Odmah na početku 67. Igara, glazbeni program otvara veliko ime – tenor José Cura – kojeg su kritičari često nazivali „četvrtim tenorom“ aludirajući na slavna Tri tenora, a koji će na Svečanom otvaranju u režiji Ivana Miladinova, nastupiti kao dirigent i kao pjevač, da bi odmah dan nakon, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu izveo najljepše arije sa sopranisticom Lindom Ballovom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Mladen Tarbuk.

O Joséu Curi je nekoliko riječi rekla pomoćnica za dramski program Mani Gotovac:

https://www.youtube.com/watch?v=ip7BICxHk4Q&feature=youtu.be

U bogatom glazbenom programu koji broji više od dvadeset koncerata, dominiraju klavirski recitali i to s najuglednijim domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, održat će recitale u atriju Kneževa dvora.

Na pijaniste se osvrnuo intendant Igara Mladen Tarbuk:

https://www.youtube.com/watch?v=j_k5vGj28l0&feature=youtu.be

Osim večeri posvećene svom ocu Arsenu Dediću, Matija Dedić će nastupiti uz Mateja Meštrovića i poznatog turskog pijanista, skladatelja i pedagoga Hakana Ali Tokera ispred Dvora na koncertu pod nazivom Četiri godišnja doba za tri klavira. To će ujedno biti i svjetska premijera, kako ime daje naslutiti, obrade Vivaldijevih godišnjih doba za tri klavira koju potpisuje Matej Meštrović, što je ujedno i rijetka prilika da se na pozornici vide tri klavira. Violinist svjetskog glasa i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović nastupit će s pijanistom Ratimirom Martinovićem, a violinist Davide Alogna uz pijanista Alexandera Freya. Među komornim koncertima izdvajaju se nastupi Nordijskog komornog orkestra s Radovanom Vlatkovićem, jednim od najvećih svjetskih kornista, te nastup Ansambla Bečke filharmonije. Dubrovački simfonijski orkestar muzicirat će u Dvoru dvije večeri s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović, fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Na koncertu u kolovozu koji je posvećen preminulom maestru Ivu Dražiniću bit će praizvedena Simfonija skladatelja Frana Đurovića, a 67. Igre zatvorit će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Iva Lipanovića, uz mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović, sopranisticu Valentinu Fijačko te prošlogodišnje dobitnike Orlanda Kvartet Henschel.

Misleći na budućnost festivala i želeći promicati mlade umjetnike, Igre su osmislile novi program nazvan U susret budućnosti koji uključuje šest koncerata na kojima će se publici predstaviti laureati prestižnih međunarodnih natjecanja. Američki pijanist Andrew Tyson može se podičiti nagradama s Natjecanja Kraljice Elisabethe i Géza Anda u Zürichu. Violinist Stephen Waarts također je laureat natjecanja Kraljice Elisabethe te Menuhin natjecanja 2014. godine dok je ruski pijanist Andrej Gugnin u 2014. osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Valsesia u Italiji te Ludwig van Beethoven u Beču 2013. Ukrajinski violinist Alexey Semenenko prošle je godine osvojio drugu nagradu na natjecanju Kraljice Elisabethe, a na Igrama će nastupiti s pijanisticom Innom Firsovom. Ruski pijanist Yury Favorin dobitnik je nagrada na natjecanjima Olivier Messiaen u Francuskoj, austrijske Fondacije Gyorgy Cziffra i Nikolaj Rubinstein natjecanja za mlade pijaniste, a također je laureat natjecanja Kraljice Elisabethe u Bruxellessu. Program mladih glazbenih zvijezda ne bi bio potpun bez hrvatskog predstavnika Aljoše Jurinića, finalista 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi 2015. godine te ovogodišnjeg laureata natjecanja Kraljice Elisabethe. Novost u programu je i izlazak iz gradskih zidina i otkrivanje zaboravljenih mjesta diljem županije. Tako će veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz klavirski recital održati u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a Kvartet Henschel nastupit će u Pinakoteci crkve sv. Nikole u Cavtatu.

Uz redovan dramski, glazbeni i baletni program, festivalska publika će moći uživati u bogatoj plesnoj i glazbenoj hrvatskoj folklornoj baštini u izvođenju Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika, koji će osim svojih redovnih nastupa na taraci Revelina održati i Svečani koncert ispred crkve sv. Vlaha i tako proslaviti pedeset godina nastupa na Igrama, te najuglednijeg hrvatskog ansambla LADO. Filmske projekcije ostvarene u suradnji s Pulskim filmskim festivalom odvijat će se u ljetnim kinima Jadran i Slavica, dok će atrij palače Sponza i Lazareti biti pretvoreni u galerijske prostore za likovne i fotografske izložbe autora Joséa Cure, Tihomira Lončara, Jagode Buić te Mare Bratoš i Dejana Stokića. Predstavljena će biti i monografija Iva Dulčića, autora Igora Zidića te Ratni dnevnik Pava Urbana urednice Dubravke Vrgoč. Suvremene izvedbene prakse festivalskoj publici donosi i umjetnički kolektiv BADco. Projekt Stranac premijerno je izveden u lipnju 2015. u sklopu festivala Perforacije, a na 67. Igrama bit će izveden na taraci Revelina.

Na konferenciji su se sudionici dotakli i nekoliko vrlo aktualnih, pa i kontroverznih točaka, kao što su otvaranje Igara, prošlogodišnji izostanak podrške iz Županije, pitanje generalnog sponzora Igara i samo financiranje Igara:

https://www.youtube.com/watch?v=mEXNfhiu35s&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=rPTQsEo8P7c&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=6Fu8n7ff-Wo&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=-jXqjqbqtVY&feature=youtu.be

U ime ustanove Dubrovačke ljetne igre zahvaljujem svim financijerima i sponzorima koji su i ove prepoznali vrijednost našeg programa. To su u prvom redu Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik i Županija dubrovačko-neretvanska, Croatia osiguranje, HEP, Kraš, Croatia Airlines i brojni drugi. Hvala i svim građanima, svim dubrovačkim hotelskim kućama i gradskim ustanovama koje nam svojim resursima pomažu realizirati programi. I to ne samo u Dubrovniku, već i u Zagrebu. Bez svesrdne pomoći Akademije dramskih umjetnosti, Zagrebačkog kazališta lutaka i Zagrebačkog kazališta mladih gdje su tijekom cijelog lipnja odvijale probe za naše izvedbe. Stoga, hvala i njima u Zagrebu koji razumiju ovo što radimo i podržavaju nas – riječi su kojima je konferenciju zaključila punomoćnica ravnateljice Igara Paulina Njirić.

Program 67. Dubrovačkih ljetnih igara: Programska brosura_1_izdanje

[Konferencija za medije održana je u Hotelu Hilton Imperial na Pilama. Perjanica dubrovačkog turizma, Hilton Imperial višestruko je nagrađivani hotel smješten u veličanstvenoj građevini bogate povijesti i tradicije, originalno sagrađenoj 1897. g. i u potpunosti obnovljenoj 2005., pri čemu je sačuvan autentičan arhitektonski izgled iz 19. st.]

Više u fotogaleriji:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.