Input your search keywords and press Enter.

Fotogalerija: Predavanjima obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Predavanja pod nazivom „Kako pristupiti slijepoj osobi“  održana su u srijedu, 14. listopada, u čitaonici Narodne knjižnice Grad za učenike Osnovne škole Marina Getaldića u organizaciji Udruge slijepih Dubrovačko neretvanske županije i Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik.

Predsjednica Udruge, Rosa Matić, istaknula je važnost očuvanja zdravlja očiju, ali i naglasila kako su slijepe osobe ravnopravni članovi društva koje ne treba žaliti ni stigmatizirati već raditi na njohovoj  većoj socijalnoj integraciji u društvo.

Članovi Udruge, Slobodan Matić i Eli Radić, ispričali su svoja iskustva kretanja pomoću bijelog štapa i uz pomoć psa vodiča, bez koji je njihovo samostalno kretanje nemoguće, te svojim primjerom pokazali učenicima da iako su “različiti” mogu živjeti punim životom integrirani u zajednicu čiji su sastavni dio.

Na predavanju su bila izložena ortopedska pomogala, glasovni aparati poput vage, sata i čitača boja, a učenici  su imali priliku vidjeti i psa vodiča koji slijepima pruža neovisnost, sigurnost i razvoj.

Predavanja su organizirana povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada, čijim obilježavanjem je započela ovogodišnja manifestacija  Mjeseca hrvatske knjige koja će se odvijati od 15. listopada do 15. studenoga  u  Dubrovačkim knjižnicama.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *