Input your search keywords and press Enter.

Foto: Wine Academy Croatia u Korčuli

Po prvi puta Wine Academy Croatia održava školu na jednom od hrvatskih otoka

Wine Academy Croatia po prvi puta održava svoj WSET level 2 u Korčuli. Predavanja se izvode u luksuznoj palači Lešić Dimitri u gradu Korčuli tijekom dva vikenda, u siječnju i veljači, nakon kojih će polaznici pristupiti ispitu 20. veljače. WSET level 2 započeo je s predavanjima 22. siječnja u palači Lešić Dimitri na kojeg se prijavilo 25 polaznika. Polaznike je s vinskim osnovama upoznao korčulanin i zaljubljenik u vino, dio WSET tima, Kruno Filipović.

“Od početka sam želio da se WSET održi na Korčuli, ali ne prisvajam zasluge za to. Koliko god to predlagao do sada, škola se nikada ne bi održala bez interesa otočana i bez velike pomoći Dražena Matkovića koji je prepoznao i drugu stranu WSET-ova šarma, ne samo da je korisno i dobro imati njihove diplome, zanimljivo je i ugostiti školu ovakva ugleda. Pokazao se kao domaćin nad domaćinima. Njegov tim i on podigli su organizaciju i potrebnu logistiku za ovaj tečaj na zavidnu razinu. Otuda i suradnja koja nije, dakako, bez smisla. Korčula ima sve bolja vina, sve bolje i bolje restorane i ono što mora pratiti porast kvalitete je i porast znanja o toj kvaliteti. Ipak, najveće moje pohvale idu polaznicima. Ugodno me je iznenadio interes za školu koji je, valja napomenuti, nadmašio kvote jednog termina.” rekao je predavač WSET tima, Kruno Filipović te nadodao kako će zasigurno i mnogi budući gosti ostati zatečeni razinom poznavanja svjetskih i domaćih vinskih trendova, a takvi su utisci dragocjeni u ugostiteljskom poslu.

Na predavanjima polaznici će steći znanje o karakteristikama osnovnih sorti grožđa, nešto više o bijelim, roze, crnim i desertnim vinima, šampanjacima, pjenušacima i žestokim pićima te će imati priliku kušati 44 vina i 4 žestoka pića svjetskih etiketa. Nakon uspješno položenog ispita polaznici će dobiti međunarodno priznati certifikat. Među polaznicima su to uglavnom stanovnici otoka Korčule, ali i šire Dubrovačko-neretvanske županije, privatni ugostitelji, konobari, ljubitelji vina ali i neka već poznata lica korčulanskih vinarija.

WSET (Wine and Spirits Education Trust) je najprestižnija svjetska vinska škola za edukaciju o vinu i žestokim pićima. Ono što je Oxford u obrazovanju to je WSET u vinarstvu. Djeluje u preko 62 zemlje svijeta, još od davne 1969. godine za vinske profesionalce, a već neko vrijeme i za sve ostale ljubitelje vina. Program vinske škole sastoji se od 3 temeljna stupnja i diplome te je osmišljen vodeći računa o nivou znanja koje polaznik već posjeduje (WSET level 1,2,3 te level 4 koji je dostupan u Londonu). Samo u 2014. godini različite WSET programe je završilo preko 61 000 ljudi, a zbog kvalitetnog obrazovnog programa i sistematičkog pristupa izrastao je u jednu od najutjecajnijih škola u području vina i žestokih pića.

Vlasnica konobe Aterina u gradu Korčuli, Maja Kršinić, ujedno i polaznica tečaja, ispričala je kako je slučajno na Facebooku našla objavu od Wine Academy Croatia te se počela interesirati gdje će se i kada održati najbliži tečaj. Bilo je upitno da li će se uspiti organizirati tečaj u gradu Korčuli. Nakon što su se definirali datumi, Maja priznaje kako se iznenađujuće brzo sve uspijelo izrealizirati. Kada je svojim djelatnicima rekla da se WSET održava u Korčuli otkriva da nisu dvojili već odmah ispunili prijavnice, tako da su s Majom na tečaju i četiri njena djelatnika.

Kao što kaže ni ona sama, a ni njeni konobari nemaju adekvatno znanje o vinima stoga će ovaj tečaj uvelike poboljšati uslugu u njenoj konobi, ali i samom gradu Korčuli.

F&B manager Lešić Dimitri restorana, Dražen Matković otkrio je kako ničeg ne bi ni bilo da nije bilo Dennisa Dražena Šunjića koji je omogućio da se sve održi na Korčuli jer se do sada WSET tečajevi nisu nigdje drugdje organizirali osim u većium gradovima, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Ne trebamo ni isključiti gospodina Michaela Unswortha, vlasnika palače Lešić Dimitri koji je ponudio prostor palače i resurse restorana dao na raspolaganje. Korčula je s time napravila veliki korak naprijed što je i rezultiralo velikim odazivom polaznika, za koje smo se zbilja  potrudili te im omogućili tri gosta vinara koji su se drage volje odazvali. Inače to nije praksa kod ovakvih predavanja ali smo se potrudili te doveli Franota Milinu Bireta na prvo predavanje koje se održalo 22.siječnja gdje je govorio o svom poznatom Grku te o Grku kao autohtonoj sorti otoka Korčule. Na drugo predavanje 23.siječnja pozvali smo Luku Krajančića koji je poznat po svojem Pošipu kojeg radi u nekoliko verzija. Tako su polaznici saznali nešto daleko poznatom Pošipu. Na slijedeće predavanje u planu nam je da se polaznici nešto bolje upoznaju sa vinima Korta Katarina vinarije o kojima će pričati enologinja Nika Silić Maroević.

Također se nada da ovo neće biti ni zadnje ovakvo okupnjalje s obzirom da su morali odbiti dosta zainteresiranih.

Ivana Franić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)