Input your search keywords and press Enter.

LJUBAV PREMA RONJENJU I FOTOGRAFIJI USPJEŠNO SPOJENE KROZ MORSKI OBJEKTIV DALIBORA ANDRESA

U petak, 29. siječnja 2016. u 18:45 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik pred brojnim uzvanicima i posjetiteljima otvorena je izložba podvodnih fotografija „Zaronimo“.

I ove godine, Prirodoslovni muzej Dubrovnik se vrlo bogatim, raznolikim i nadasve edukativnim programom uključio u obilježavanje manifestacije Noć muzeja. Posjetitelji su tako bili u prilici sudjelovati u radionici „Podvodna fotografija“ na kojoj su se mogli upoznati s povijesti ronjenja, opremom potrebnom za podvodnu fotografiju i čuti o iskustvima Dalibora Andresa. Organiziran je kviz u kojem su sudionici mogli pokazati svoje znanje o podvodnoj fotografiji. Najuspješniji u tome bili su Roko Turk, Luka Đurović , Kristijan Žerovnik, Petra Nikoleta Raguž i Mia Janković te su nagrađeni bogatim poklon paketom među kojima se nalazi i jednokratni podvodni fotoaparat kako bi ovo ljeto iskušali svoje vještine.

Središnji događaj bio je otvorenje izložbe „Zaronimo“ podmorskog fotografa Dalibora Andresa, ronioca koji je svoju ljubav prema moru i podmorju spojio sa svojim najdražim hobijem – fotografijom. Autori izložbe su Jadranka Sulić Šprem, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Dalibor Andres, autor fotografija. Jadranka Sulić Šprem je uz akademsku slikaricu Dubravku Tullio također osmislila i likovni postav izložbe.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Ana Kuzman pozdravila je uzvanike i posjetitelje te rekla kako su se i ove godine sa zadovoljstvom priključili obilježavanju manifestacije Noć muzeja. Ravnateljica je napomenula kako se radi o devetoj samostalnoj izložbi Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a potom se zahvalila gospodinu Andresu, inače dugogodišnjem suradniku muzeja čije su fotografije krasile već četiri postavljene izložbe.

Jadranka Sulić Šprem, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i ko-autorica izložbe „Zaronimo“ predstavila je autora fotografija Dalibora Andresa kojeg je prvi put kontaktirala 2011. godine kako bi joj ustupio fotografije za izložbu „Ribe dubrovačkog kraja“ te od tada traje njihova suradnja. Iako je ovo ukupno peta autorska izložba kustosice Sulić Šprem, radi se o prvoj njezinoj izložbi fotografija, što joj je bio i svojevrstan izazov pri ostvarenju postava.

Autor fotografija i ko-autor izložbe, Dalibor Andres se ovim povodom također zahvalio Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na dugogodišnjoj ugodnoj suradnji. Rekao je kako su sve izložene fotografije nastale u Jadranu, između kojih su i one iz dubrovačkog podmorja. U nadi da će ova izložba i njegove fotografije potaknuti nekoga da se odvaži i zaroni u naše prekrasno podmorje i ujedno pomogne da se očuva za buduće generacije, gospodin Andres se zahvalio svima na dolasku i čestitao 1700. obljetnicu feste Sv. Vlaha.

Nakon otvorenja izložbe uslijedila je kreativna radionica „Dubokomorske ribice“ namijenjena najmlađim posjetiteljima na kojoj su izrađivali dubokomorske ribice od balona s nalijepljenim malim očima i velikim zubima. Na taj način mali kreativci su isticali glavne karakteristike ovih riba uslijed prilagođenosti specifičnim životnim uvjetima (visokog tlaka, smanjene koncentracije kisika, nedostatka svjetlosti i hrane).

Kraj ovogodišnjeg programa 11. Noći muzeja u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik obilježilo je stručno vodstvo kroz postav aktualne izložbe „Pod pritiskom“.

Svi zainteresirani građani koji ovom prilikom nisu bili u mogućnosti pogledati izložbu „Zaronimo“ mogu to napraviti sve do 03. listopada 2016. godine, svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 10:00 do 17:00 sati te subotom od 10:00 do 14:00 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na adresi Androvićeva 1.

O Daliboru Andresu

Dalibora je ronjenje privlačilo od rane mladosti dok se ljubav prema fotografiji javila još u osnovnoj školi, kada je sudjelovao u radu školske fotografske sekcije. Uz konstantno napredovanje u ronilačkoj edukaciji danas posjeduje diplomu ronioca kategorije R3 prema programu međunarodne podvodne federacije CMAS. Spoj fotografije i ronjenja za Dalibora se pokazao iznimno uspješnim – višestruko je nagrađivan te se već dva puta ovjenčao titulom prvaka Hrvatske u podvodnoj fotografiji, a na Svjetskim prvenstvima je ostvario zapažene rezultate. Uz osvojene brojne nagrade, njegove vještine u podvodnoj fotografiji dokazane su i objavljivanjem fotografija u raznim časopisima, magazinima, knjigama, pojavljivanjem na izložbama međunarodnih salona fotografije, te sudjelovanjem na mnogim festivalima i natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zanimljivo je spomenuti i da su njegove fotografije s motivima podmorja obišle svijet putem poštanskih marki u izdanju Hrvatske pošte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *