Input your search keywords and press Enter.

Foto: U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvorena izložba Pod pritiskom

U utorak, 15. prosinca u 18:00 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik pred brojnim uzvanicima otvorena je dugo očekivana izložba „Pod pritiskom“.

Radi se o izložbi kojoj je tema duboko more, odnosno dubokomorski organizmi i anatomske promjene kojima se prilagođavaju na nisku temperaturu, ograničenu dostupnost hrane, visoki tlak, smanjenu koncentraciju kisika i nedostatak svjetlosti.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Ana Kuzman je ovom prilikom pozdravila sve prisutne te predstavila izložbu „Pod pritiskom“ koja je 8. samostalna izložba ovog muzeja. Također je predstavila autoricu izložbe, kustosicu Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Jadranku Sulić Šprem koja je proteklih 6 mjeseci intenzivno radila na realizaciji ove izložbe. Likovnim postavom izložbe za kojeg su zaslužne kustosica Jadranka Sulić Šprem i akademska slikarica Dubravka Tullio prožima se poveznica s grupom Queen i njihovim velikim hitom „Under Pressure“, što uistinu čini ovu izložbu drukčijom od uobičajenih. Također, u postavu izložbe korišteni su stari CD i DVD mediji koji su prikupljani tijekom čitavog ljeta. Ovom prilikom iskorišteno je impresivnih 10.000 komada, te se ravnateljica Kuzman zahvalila svim sugrađanima koji su ih donirali i time doprinijeli ostvarenju ove izložbe.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika, gospodin Andro Vlahušić je proglasio izložbu otvorenom te napomenuo kako Prirodoslovni muzej Dubrovnik pokazuje kako jedna mala otvorena institucija, zahvaljujući kreativnim ljudima, zna raditi prekrasne stvari.

Uslijedilo je iznenađenje večeri, kratki „performans“ autorice izložbe Jadranke Sulić Šprem, koja je uz taktove najpoznatijih pjesama grupe Queen izašla u atrij muzeja obučena u kostim Freddie Mercurya te predstavila suradnice – Dubravku Tullio, zaduženu za likovni postav i Anu Demović (Fingerprint studio) zaduženu za vizualni identitet. U snimljenoj audio poruci pojasnila je kako je more najveći ekosistem na zemlji, a naše je znanje o životu u dubinama još uvijek relativno siromašno. Istraživanja dubokog mora pokazala su postojanje života u svim svjetskim oceanima, od najdubljih brazda do morskih dubina ispod polarne kape Arktika.

Stoga pozivamo sve građane da otkriju tajne dubokog mora i zanimljivosti dubokomorskih organizama na ovoj jedinstvenoj izložbi u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na adresi Androvićeva 1, od ponedjeljka do petka u vremenu od 10:00 do 17:00 sati te subotom od 10:00 do 14:00 sati. Izložba „Pod pritiskom“ će biti postavljena do 15. prosinca 2016. godine, a realizirana je uz pomoć Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

O dubokom moru

Pojam duboko more označava vodeni stupac koji se nalazi ispod stalne termokline tj. ispod vodenog stupca u kojem temperatura naglo pada do vrijednosti ispod 4 °C. U većini je svjetskih oceana ta relativno stabilna temperatura na dubinama od 0.8 do 1.3 kilometra, osim u dijelu Atlantika gdje se zbog razmjene voda sa Sredozemnim morem temperatura od 4°C nalazi tek na oko 4 kilometra dubine. Temperatura i slanost u dubokom moru zbog gibanja vodenih masa nisu konstanta. Vodene mase se prvobitno formiraju u vodama Arktika ili Antarktika gdje je temperatura površine mora posebno hladna (-1.9 °C), a potom se ta hladna kisikom bogata voda iz polarnih područja spušta se prema nižim geografskim širinama.

U najvećim je dubinama tlak viši od 1000 atmosfera jer se tlak u moru povećava s dubinom, i to po stopi od 1 atmosfere za 10 metara dubine. Vjerojatno je najvažniji ograničavajući čimbenik u dubokom moru dostupnost hrane. Biljni otpad, lešine i čestice organske tvari koje tonu u dublje dijelove mora zajedno sa sedimentom u kojem je relativno veliki udio otopljene organske tvari predstavljaju izvor hrane.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)