Input your search keywords and press Enter.

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku u svjetskom i europskom tjednu novca organizirao je Simpozij FORCA 2016: Financijsko Obrazovanje – Razborita Cjeloživotna Aktivnost.

Na Simpoziju su, između ostaloga, predstavljeni rezultati dvogodišnjeg istraživanja o financijskom znanju srednjoškolaca koje su provele nastavnice Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju doc. dr. sc. Iris Lončar i mr. sc. Zrinka Golemac. Istraživanje je obuhvatilo 4.601 srednjoškolca ili 84% ukupnog broja iz svih 15 srednjih škola na području DNŽ.

„Financijski je pismena osoba koja posjeduje osnovna znanja i spoznaje o ključnim financijskim konceptima i sposobnost primjene matematičkih vještina u financijskim situacijama“, rekla je doc. Lončar i naglasila kako je istraživanje strukturirano prema OECD INFE upitniku (OECD – Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, TheOrganisation for EconomicCo-operationandDevelopment).

Odgovorima na postavljena pitanja propitivalo se znanje vezano uz vremensku vrijednost novca, izračun jednostavnih kamata, složeno ukamaćivanje, realnu kamatnu stopu, definiranje inflacije, financijske rizike, problem diverzifikacije ulaganja i devizne tečajeve. Najlošiji rezultat zabilježen je na pitanju s temom vremenske vrijednosti novca na kojemu je točan odgovor ponudilo svega 13 posto srednjoškolaca. Najbolji rezultat srednjoškolci su pokazali na pitanju kojim je razmatrana tematika deviznih tečajeva gdje je točan odgovor ponudilo čak 68 posto anketiranih srednjoškolaca.

Anketirani srednjoškolci, njih čak više od 65 posto izjasnilo se da ne zna odgovoriti na pitanja koja tretiraju tematiku realne kamatne stope i problem diverzifikacije ulaganja. Uz to, zabrinjava činjenica da i u slučaju temeljnih financijskih koncepata, poput izračuna jednostavnih kamatnih stopa i definiranja inflacije, više od 55 posto srednjoškolaca ne zna odabrati točan odgovor na postavljeno pitanje.

Zaključno, kao zabrinjavajući rezultat provedenog istraživanja utvrđeno je da samo 9 posto anketiranih srednjoškolaca posjeduje osnovno znanje i spoznaje o ključnim financijskim konceptima, dok ih čak 91 posto nema dovoljno financijskog znanja.

Snježana Levar iz Hrvatske narodne banke prikazala je rezultate istraživanja projekta „Mjerenje financijske pismenosti“,  koji je, u organizaciji Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga, proveden na uzorku od 1.049 ispitanika. „Financijsko znanje prosječnog građanina Hrvatske ocjenjeno je  s tri što pokazuje da nismo nepismeni, ali ni jako pismeni“, istaknula je Levar.

U svojem izlaganju govorila je i o tome da najnižu razinu financijskog znanja imaju mlađi od 19 godina, te osobe nižeg obrazovanja i nižih osobnih prihoda (ispod 3750 kuna). Pokazala je i kako je financijsko ponašanje nedovoljno povezano s financijskim znanjem, a mlađi od 19 godina najmanje su odgovorni prema novcu. „30 posto građana živi za danas, ne misleći na sutra.

Pozitivno je što je istraživanje pokazalo da 45 posto građana ipak ima dobro financijsko znanje“, zaključila je Levar.

Predavanje o važnosti financijskog obrazovanja i financijske pismenosti za društvo održala je dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U drugom dijelu Simpozija bankari su na praktičnim primjerima upoznali mlade s financijskim kategorijalnim sustavom.

Rektorica prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah uvodno je pozdravila prisutne, posebice brojne srednjoškolce i studente koji su napunili amfiteatar do posljednjeg mjesta.

Simpozij se nastavlja sutra kad je na programu besplatna „Škola financijske pismenosti“ namijenjena srednjoškolcima i studentima, koju će održati članice „Štedopis“ Instituta za financijsko obrazovanje iz Zagreba.

Svjetski tjedan novca (Global Money Week) globalna je inicijativa koja se počela obilježavati od 2012. godine. Ovu ideju podržala je i European Banking Federation (EBF), pa se od 2015. godine prvi put i u Europi počinje obilježavati Europski tjedan novca (European Money Week). Cilj je istaknutih manifestacija na svjetskoj i europskoj razini potaknuti svijest o značenju financijske pismenosti i financijskog obrazovanja mladih.

Sandra Buratović, Ured za odnose s javnostima, Sveučilište u Dubrovniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *