Input your search keywords and press Enter.

Foto: Premijera filma Kraj roda Mimbel

Pelješac – Film je napravljen u produkciji dokumentarnog programa Hrvatske radio televizije u trajanju od 40 minuta. Urednica filma je Ljiljana Šišmanović, scenaristi su Davor Borić  i Ljiljana Šišmanović. Producentica filma je Nera Zembjak.

Glavni akteri  u  filmu su: Violeta Bijelić Kelečić, Ana Franasović Šobat, Natali Zokić, Andrea Šain, Vlastimir Vekarić, Nikša Krističević, Ivo Krističević i Marija Mrgudić uz sudjelovanje ženske klape Nave i mještana Orebića.

Ideja da se napravi film potaknuta 300. obljetnicom dolaska prvog Mimbelija, pomorca Antonia Mimbelija. Poznata orebićka obitelj Mimbeli kroz stoljeća je zadužila svojim dobročinstvima, ali i ostavila duboke tragove u Europi svoga vremena. Uopće kultura Orebića usko je povezana kako sa životom obitelji Mimbeli tako i sa životom ostalih poznatih kapetanskih obitelji. O tome svjedoče priče o pomorcima i spomenici minulih vremena.

Ne može se nikad dovoljno naglasiti kako je ta uistinu najbogatija orebićka obitelj bila i jedan od najvećih dobrotvora koje je Orebić ikad imao. Pomažu i danas, na njihovoj povijesti, na njihovim pričama razvija se moderni turizam. Filmom se pokušalo približiti njihovu povijesnu priću i izraziti duboku zahvalnost na svemu što su napravili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *