Input your search keywords and press Enter.

Monografija slikara ‘Iva Dulčića’ autora Igora Zidića predstavljena je sinoć, 8. kolovoza u prepunom atriju palače Sponza, svega nekoliko dana prije 100. obljetnice rođenja ovog velikog dubrovačkog i hrvatskog slikara 20. stoljeća.

Na preko 640 stranica monografije, Igor Zidić je prikazao više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža, signatura te komparativne i arhivske građe vezane uz slikarev život. Monografiju je strukturirao u deset poglavlja, a svako od njih može se čitati kao zasebna studija, no kada se pročitaju sva može se spoznati prava dimenzija Dulčićeva djela i prepoznati vrhunski značaj njegova slikarskog, sakralnog opusa za hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća. Izdavači ovog vrijednog monografskog izdanja su Požeška biskupija Požega, Matica hrvatska Zagreb i Moderna galerija Zagreb, a u Sponzi su ga predstavili požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević, dr. Damir Barbarić iz Matice hrvatske, povjesničarka umjetnosti Željka Čorak, ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu Biserka Rauter Plančić, sam autor Igor Zidić te povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Ivo Dulčić rođen je u Dubrovniku 1916. godine, gdje je i pokopan 1975. godine. Bio je hrvatski slikar koji se isticao osobitim smislom za bogat kolorit i ljubav prema motivima iz svog rodnog grada. Kao apsolvent, prekida studij prava i 1941. upisuje slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti gdje studira u klasi profesora Omera Mujadžića i Ljube Babića. Godine 1955. u Zagrebu uređuje atelijer te otada živi i radi između sjevera i juga domovine. Dulčićev slikarski jezik je kombinacija ekspresije, brzog, plastičnog crteža, uz profinjeni osjećaj za boju i teksturu. On je i majstor atmosfere, a u portretiranju ljudskog lika istančani psiholog. U hrvatskom slikarstvu ostat će trajno obilježen kao jedan od rijetkih slikara koji je trajno njegovao sakralnu temu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)