Input your search keywords and press Enter.

Matična služba za narodne i školske knjižnice Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara iz Zagreba organizirala je u srijedu, 9. studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad tečaj i radionicu “Poticanje čitanja među djecom i mladeži u digitalnom okruženju”.

Program je vodila Alica Kolarić iz Gradske knjižnice Rijeka, a glavne teme su bile poticanje čitanja, Blog i World press te izrada posta.

Suvremene tehnologije promijenile su knjižnično poslovanje, a jedna od novosti je komunikacija s korisnicima “na daljinu”. Knjižničari za djecu i mlade uvijek su nastojali izlaziti ususret mladim korisnicima, a danas to čine prisustvom u virtualnom prostoru. Poticanje čitanja i njegovanje ljubavi prema dobroj knjizi jedna je od osnovnih zadaća knjižnice. Uz pomoć novih tehnologija ta se zadaća može ostvarivati i u virtualnom prostoru, a prednosti takvog načina rada s djecom i mladima višestruke su. Tečaj “Poticanje čitanja među djecom i mladeži u digitalnom okruženju” upoznao je knjižničare s jednim od načina poticanja čitanja u digitalnom okruženju te ih potaknuo na zajednički rad sa zajedničkim ciljem – širenjem zajednice ljubitelja knjiga u virtualnom prostoru.

Alica Kolarić, (Gradska knjižnica Rijeka voditeljica poslovanja ogranaka). Obrazovanjem profesorica filozofije i komparatistica književnosti te diplomirana knjižničarka. Radila je u školskim knjižnicama (osnovna škola i gimnazija) te surađivala u raznim projektima (SZI – Sustav znanstvenih informacija, CARNET). Područje njezinog stručnog interesa jesu: knjižnične usluge za djecu i mlade, informacijsko ponašanje djece i mladih, odgoj za kulturu čitanja, doprinos knjižnica životu lokalne zajednice te afirmaciji ljudskih prava i građanskog društva. Redovito izlaže na stručnim skupovima i objavljuje stručne radove. Jedna je od ponosnih pokretačica Čitateljskog bloga za djecu Tragači. Studentica je poslijediplomskog doktorskog studija Društvo znanja i prijenos informacija Sveučilišta u Zadru, a znanstvenim interesom usmjerena je na informacijsko ponašanje djece i mladih. Članica je Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade HKD-a (od 2012. g.) te zamjenica predsjednice Komisije (od 2014).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *