Input your search keywords and press Enter.

Foto: Pogledajte kako izgleda prekrasni jedrenjak Amerigo Vespucci

Talijanski školski brod Amerigo Vespucci s titulom najljepšeg broda na svijetu uplovio je u četvrtak u Gruž, a danas prima posjete znatiželjnika.

U Dubrovnik je uplovio u sedmoj etapi svoje pomorske misije u čast 85. godišnjice. Riječ je o povijesno najznačajnijem brodu talijanske Ratne Mornarice koji će ovdje ostati do sutra.

Amerigo Vespucci porinut je 22. veljače 1931. u Castellamare di Stabia te je i danas u službi obučavanja kadeta Akademije iz Livorna. Dug je 101 metar, širok 15,5 metara s gazom od 7,3 metra i nosivošću od približno 4.000 tona, a poznat je kao najljepši brod na svijetu.

Od početka svog postojanja brod je gotovo svake godine služio za obuku uglavnom za kadete Pomorske Akademije, ali i za polaznike Pomorskog Učilišta, današnje Vojne Pomorske škole Francesco Morosin.

Osim brojnih kraćih plovidbi Sredozemljem, uglavnom u proljeće ili jesen, od 1931. do 2013. Amerigo Vespucci je ostvario čak 79 obrazovnih misija čiji su korisnici bili polaznici 1. klase Pomorske Akademije u Livornu, od kojih 42 u Sjevernoj Europi, 23 na Sredozemlju, četiri na istočnom Atlantiku, sedam u Sjevernoj Americi, jedna u Južnoj Americi te dvije u sklopu jedinog oplovljavanja zemaljske kugle, koje se odvijalo od svibnja 2002. do rujna 2003. godine, razdoblja u kojem je brod sudjelovao u aktivnostima vezanim uz America’s Cup 2003. godine na Novom Zelandu.

Na brodu je nedavno izvršeno osuvremenjavanje brodskog operativnog kapaciteta te osobito prilagodba logističkog smještaja u skladu sa standardima suvremenog života. Zamijenjen je motor i električni generator, a dodan je novi propeler te novi sustavi platformi, učinkovitiji i strogo usmjeren na zaštitu okoliša.

Posjete su moguće danas od 14:00 do 20:00.

Foto: Nikola Lenert

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)