Input your search keywords and press Enter.

Foto: Otvorena izložba u Rupama

Otvorena nova izložba dubrovačkog Etnografskog muzeja – Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju

– Imamo li u vidu da su nazuvci svakodnevna obuća za prste i praktički potrošna roba, zapanjujuća je količina pažnje i energije koju su žene unosile u njihovu izradu, pletući i vezući sve te motive koji su činili ukras ispod oputa na opanku. Nazuvci stoga zorno svjedoče o kulturi obuvanja u našem kraju – kazala je ravnateljica Pavica Vilać na otvorenju izložbe Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja autorice Barbare Margaretić, voditeljice Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Izložbom je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože.

– Posebna je pažnja posvećena pletenim dijelovima obuće za prste – naprscima, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, izloženi su i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu – objasnila je autorica izložbe dodavši kako je izložba otvorena upravo u razdoblju kad se svetkuju dani Svetog Nikole i Svete Lucije, a kad se tradicionalno darivalo u bječvama.

Izložbu je otvorila Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala i svakako jedna od najpoznatijih čuvarica i promotorica narodne baštine dubrovačkog kraja, koja je naglasila značaj motiva ispletenih na nazuvcima za tumačenje onih na drugim dijelovima nošnje koji su se, pod različitim utjecajima, tijekom vremena izmijenili.

Cilj izložbe je predstaviti i valorizirati do sada zanemarenu temu tradicijskog obuvanja u dubrovačkom kraju, a time i tehniku pletenja kao jednu od tehnika ženskoga tekstilnog rukotvorstva. Izloženo je ukupno 80-ak predmeta, od čega najveći dio čine nazuvci, koji su i najbrojniji dio Zbirke narodnih nošnji Dubrovačkog primorja i Elafita zahvaljujući lokalnom sakupljaču Niku Batiniću, koji ih je i prodao Muzejima.

Autorica postava izložbe je kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a suradnica na izložbi preparatorica za tekstil Dubrovačkih muzeja Marija Vraničić. Izložbu prati dvojezični hrvatsko-engleski katalog, a ostat će otvorena do 26. prosinca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)