Input your search keywords and press Enter.

Foto: Otvorena izložba ”Dubrovačke medalje i plakete – otisak vremena”

Izložba ”Dubrovačke medalje i plakete – otisak vremena” otvorena je u ponedjeljak , 27. lipnja u Kneževu dvoru.

Pred brojnim posjetiteljima predstavljeno je 200 medalja od više od 40 domaćih i stranih autora. Izložba govori o dubrovačkim medaljama, odnosno o medaljama koje su izradili majstori medalja s ovog područja ili su izrađene za Dubrovnik i njegove ljude i događaje od strane drugih umjetnika. Dio izloženih medalja je iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja, dok najveći dio dolazi iz privatnih zbirki kolekcionara i numizmatičara Boža Lasića i Marka Šarinića.

Izložbu prati istoimena knjiga koja je dostupna u muzejskoj prodavaonici.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknuvši kako je ovo prva sveobuhvatna izložba posvećena dubrovačkim medaljama koje imaju jednu poveznicu, a to je Dubrovnik. Naglasila je kako je izložba zapravo nastavak programa Dubrovačkih muzeja koji imaju za zadatak upoznati dubrovačku publiku sa skrivenim blagom dubrovačkih kućnih riznica.

Autor izložbe kustos Dubrovačkih muzeja Dino Lokas izrazio je zahvalnost kolekcionaru Božu Lasiću na suradnji iz koje je izašla i knjiga te kolekcionaru Marku Šariniću na uloženom vremenu da se ova izložba ostvari kao i svima koji su na neki način sudjelovali u ostvarivanju ovog projekta.

– Izložba je organizirana s ciljem da se široj javnosti predstavi dio bogate baštine vezane za Dubrovnik, a bitno je naglasiti da je veliki dio izloženih medalja po prvi put predstavljen javnosti. – kazao je kustos Dino Lokas.

Božo Lasić je istaknuo kako se knjiga pripremala tri godine i zahvalio se Dubrovačkim muzejima, koji su omogućili privatnim kolekcionarima da se prezentiraju javnosti.

– Trebalo bi spomenuti medaljera Pavla Dubrovčanina. Mislim da je većina čula za njega, a mislim da nema svoju ulicu u Dubrovniku. Nažalost, danas je zapostavljen, ali evo ovo je prvi put da će u Dubrovniku biti prikazana njegova medalja. – rekao je Lasić

Izložbu je otvorila nova članica Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja Mihaela Bupić Mikulandra, a likovni postav izložbe, koja ostaje otvorena do 20. srpnja, potpisuje Ivona Michl.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *