Input your search keywords and press Enter.

U sklopu programa Pisci na Igrama, koji se ostvaruje u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca, književna večer pod nazivom Sedam stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza održat će se u nedjelju 21. kolovoza i ponedjeljak 22. kolovoza s početkom u 21:30 u Ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu, najavljeno je na konferenciji za medije, održanoj sinoć u Skočibuhi uoči početka probe.

Jedan od najvećih svjetskih pisaca, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabriel Garcia Márquez ostavio je iza sebe brojne romane, zbirke priča, političke eseje i novinske tekstove, no njegovo najslavnije djelo upravo je roman Sto godina samoće čije će stranice biti uprizorene na 67. Igrama. Knjiga je to koja je nadživjela svog autora i postala paradigma novog književnog pravca – magični realizam. Niz generacija obitelji Buendía doživjelo je gotovo sve što se doživjeti može – ratove, poplave, tropske kiše koje padaju godinama, ljubavne lomove, glad, siromaštvo, moć, nadu. Nešto od magije Márquezovih riječi osjetit će i festivalska publika u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu koji je za ovu prigodu pretvoren u Macondo, mitski gradić Gabriela Garcije Márqueza.

Autorica scenske preradbe i prilagodbe za ovu večer posvećenu Márquezu je Mani Gotovac. Milka Podrug Kokotović Úrsula je, Bojana Gregorić je Amaranta, Ranko Zidarić Aureliano Buendía, a Sven Medvešek pukovnik Gerineldo Marquez.

Pisci na Igrama na programu su festivala već četvrto ljeto, a publici predstavljaju ulomke iz romana ili poezije koji se iščitavaju iz djela suvremenih hrvatskih i svjetskih pisaca. Povremeno, sami pisci sudjeluju u prezentaciji, i to ne kao komentatori, već kao jedno od njihovih lica iz izabrana romana, ili kao recitatori. Odabrani ulomak dramaturški se obrađuje te izvodi, koristeći brojne jezike kazališta. Na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom četiri godine prikazani su ulomci iz djela: Tomislava Bajsića, Zorana Ferića, Iva Brešana, Arsena Dedića, Dražena Katunarića, Irene Matijašević, Luka Paljetka, Ivana Vidića, Nikole Petkovića, Rade Šerbedžije, Igora Zidića, Milane Vuković Runjić, Mani Gotovac i Mate Matišića, a od inozemnih: Alessandra Baricca, Pascala Brucknera te sada Gabriela Garcíe Márqueza. Autorica koncepta programa Pisci na Igrama je Mani Gotovac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)