Input your search keywords and press Enter.

Foto: Libro od svetoga Vlaha

Knjiga „Libro od svetoga Vlaha“ autora Ivane Lovrić Jović i Željka Jozića predstavljena je dubrovačkoj publici u srijedu u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz autore o knjizi, koja je u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, govorila je i urednica Kristina Štrkalj Despot.

Štrkalj Despot predstavila je autore te istaknula kako je riječ o vrhunskim jezikoslovcima, a ujedno i iznimnim osobnostima. Osvrćući se na njihov rad u novoj knjizi naglasila je kako je „Ivana Lovrić svetomu Vlahu prinjela bogatu i zanimljivu građu, talijanističko obrazovanje, iznimno poznavanje i teorijsko i praktično dubrovačkoga idioma te omogućila da se ova knjiga čita kao beletristika. Željko Jozić je pak svetomu Vlahu dao svoj prinos u obliku dijalektološke, osobito akcentološke ekspertize te svoje pokretačke i izvršiteljske energije.” Na pitanje što je „Libro od svetoga Vlaha” Štrkalj Despot pojašnjava kako je to jezična studija s rječnikom u kojoj se daje fonološka i leksička analiza svih riječi iz sadašnjosti i prošlosti koje su vezane uz svetca ili njegovo svetkovanje.

Kao ravnatelj Institua Jozić je istaknuo zadovoljstvo dinamikom kojom Institut obrađuje sve ono što je vezano za grad Dubrovnik, a uglavnom se tiče riječi i govora. „U knjizi su obuhvaćena četiri značenjska područja koja imaju veze sa svetkovinom. To su: društveni odnosi, religijsko nazivlje, dubrovačka kuhinja i na kraju jedan mali odjeljak o nazivu dana i mjeseci u Dubrovniku. (…) Ovdje ćete naći riječi koje ćete razumjeti i one koje nećete jer su crpljene iz dijela korpusa koji se tiče 17. i 18. stoljeća” objasnila je Lovrić Jović te za kraj poručila da nakon ove knjige želi svim čitateljima da iz škrabice zastarjelice neku riječ premjeste u škrabicu oživljenice te da se stare zaboravljene riječi ponovno ožive.

U ime radne skupine koja je ove godine koordinirala program Godine svetoga Vlaha prisutne je pozdravila Adriana Kremenjaš Daničić. Tiskanje knjige financijski je podržao Grad Dubrovnik, a autorima su u poslu pomogli i neki nadahnuti Dubrovčani – iskustvom autohtona govornika, znanjem i predanošću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)