Input your search keywords and press Enter.

Dvije izložbe fotografija, Pokret i ekspresija Mare Bratoš i Sjećanja jedne mladosti Dejana Stokića, otvorene su sinoć, 2. kolovoza, u Lazaretima. Izložbe su otvorili Marija Tonković, autorica teksta kataloga i Mladen Tarbuk, intendant Dubrovačkih ljetnih igara.

Izvanrednim osjećanjem za dramatiku, za izraz, za suptilno osjećanje glumca, za gledatelja u mraku često dalek i neuhvatljivi trenutak Mara Bratoš čini vidljivim – kazala je Tonković, nadovezujući se i na rad drugog autora čije su fotografije sinoć predstavljene – Dejana Stokića. On je ponajprije osjetljiv na krajolik, na sintezu elemenata svog zavičaja: mora i kamena. U svojoj jednostavnosti i poštenju, toplini i simpatiji, Stokićeve fotografije bude uspomene i sjećanja – ne samo osobne biografske nego i one duha vremena.

Otvaranje izložbi privuklo je veliki broj posjetitelja u Lazarete, a svi koji nisu bili u mogućnosti sinoć biti u Lazaretima, izložbe mogu posjetiti svakog dana od 17 do 21 sat, sve do zatvaranja 67. Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza.

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao profesionalni fotograf za HNK Zagreb i magazine Elle, te druge revije i časopise. Živi u Zagrebu.

Dejan Stokić rođen je 1944. godine u Sarajevu. Djetinjstvo i mladost provodi u Dubrovniku gdje završava gimnaziju. Presudnim se pokazalo poznanstvo s kasnije slavnim Magnumovcom Harryjem Gruyaertom 1967. godine. Zaintrigiran njegovim fotografijama odlazi u Pariz te počinje i sam snimati. 1978. prelazi u slobodnu profesiju i napušta Pariz. Od 1995. godine radi kao stalni fotograf u arheološkom muzeju u Nimesu sve do mirovine 2014.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *