Input your search keywords and press Enter.

Hrvatske judašice su osvojile dvije medalje na IJF Judo Grand Prix Zagreb 2016! Nakon zlata Barbare Matić, broncu je osvojila Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kilograma.

Kako bi se ovogodišnji Grand Prix Zagreb zaključio domaćim slavljem pobrinula se Ivana Šutalo, koja je pobijedila Milicu Žabić (SRB) ipponom i tako oduševila dobro ispunjen Dom sportova. Natjecanje je pratio i zlatni hrvatski olimpijac, veslač Valent Sinković.

Do te borbe 21-godišnja Dubrovčanka je došla preko pobjede nad Ivanom Maranić (wazari) i porazom od Jablonskyte (LTU). Ivana Maranić je do borbe protiv Šutalo u repasažu došla pobjedom (yuko) nad Nagy (HUN) i porazom od Weiss (GER).

Mlađa sestra Matić, Brigita (do 78 kg), imala je priliku ponoviti sestrin uspjeh plasmanom u finalu, ali je tu priliku izgubila u doslovno posljednjoj sekundi polufinalne borbe.

Za protivnicu je imala europsku viceprvakinju, Nizozemku Guusje Steenhuis. Brigita je gubila 15 sekundi prije kraja (1-0 u kaznama), ali zatim bacanjem (video ispod) povela na yuko i dovela navijače u Domu sportova u ekstazu. Brigitin otac je skakao od sreće, isto kao i sestra Barbara, svi su se ljubili i čekali da počne proslava ulaska u finale.

Pet sekundi prije kraja borbe krenulo je odbrojavanje publike i samo se čekao kraj. Brigita si je mogla priuštiti da dobije i dvije kazne, da uopće ne dolazi blizu Nizozemke. Međutim, dvije sekunde prije kraja Steenhuis je uspjela dobro pripremiti bacanje (video ispod) i doslovno s istekom vremena baciti Brigitu za wazari i nevjericu u dvoranu.

Bila je to prezentacija ljepote i zanimljivosti juda na najtužniji način za Brigitu i sve hrvatske navijače. Bilo je to ujedno i nastavak skupljanja iskustva za veliki hrvatski potencijal, aktualnu svjetsku juniorsku prvakinju i europsku juniorsku viceprvakinju. Skupljanje iskustva na najteži način.

Kao da poraz nije bio dovoljno bolan, već se nadovezala i ozljeda (istegnuće prsnog mišića) baš u posljednjoj akciji koja je donijela radost Nizozemki. Zbog te ozljede Brigita je morala otkazati borbu za brončanu medalju. Jaka bol i smanjena pokretljivost lijeve ruke zaustavili su 19-godišnju Splićanku.

Blizu borbe za broncu bio je i Ivan Čović (preko 100 kg), ali je četiri sekunde prije kraja borbe izgubio (ippon) od Francuza Ouchanija. U repasažu je izgubila još jedna hrvatska predstavnica, Katarina Lucija Vuković, koja je na početku natjecanja u hrvatskom dvoboju pobijedila Tinu Radić, ali zatim izgubila od Larise Cerić (BIH) te Szigetvari (HUN).

18-godišnja Karla Prodan se dobro držala protiv europske viceprvakinje, pet godina starije Guusje Steenhuis, već spomenute iz polufinala s Brigitom Matić. Međutim, neiskustvo i manjak snage odvelo je borbu na stranu Nizozemke.

Poraze u prvim borbama su upisali i Ante Vladimir Batinić (preko 100 kg), Luka Miloš (do 100 kg), Denis Beljić, Marko Kumrić, Jere Živković Bokurina (sva trojica do 90 kg).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)