Input your search keywords and press Enter.

U sklopu popratnog programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara otvorena je izložba Tihomira Lončara „Dubrovački ciklus“ sinoć, 21. srpnja u atriju palače Sponza. Publika će izložbu moći razgledati do 31. srpnja.

– Na njegovim slikama, kao u romanima Françoise Sagan, samo je jedno godišnje doba – ljeto – ono u kojemu Sunce dominira Zemljom. Ne samo što su nazivi pojedinih slika “sunčani” (Sunčana palača, Jutarnje sunce), nego sve u tim pejsažima bogate vegetacije i skromnog ljudskog postojanja odražava sunčevu prisutnost i ovisnost postojanja o Suncu – zapisao je u katalogu izložbe kustos i autor postava izložbe Marin Ivanović, dodajući da je Lončaru uspjelo ono što mnogima nije – da u temi pejzaža ostvari inventivan, osoban pristup, autentičan slikarski duktus jednog od ponajboljih pejzažista suvremenog hrvatskog slikarstva u primorskim motivima.

Tihomir Lončar slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomira u klasi Vasilija Jordana. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. godine, a otada je više od trideset puta samostalno izlagao. U toj kontinuiranoj izlagačkoj aktivnosti treba istaknuti veliku monografsku izložbu održanu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 1993. godine i izložbu „Tri godišnja doba“ u Umjetničkom pavilijonu 1999. Objavio je nekoliko grafičkih mapa i sudjelovao na mnogobrojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Umjetnikov izostanak na otvorenju izložbe opravdan je teškim zdravstvenim stanjem.

Izložba, koja donosi više od dvadeset Lončarevih ulja na platnu, organizirana je u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara, Galerije Aluminij te Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i ostaje otvorena do 31. srpnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *