Input your search keywords and press Enter.

Predavanjem Dubrovačka ćirilička baština Matea Žagara održano u četvrtak, 17. ožujka, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, Dubrovačke knjižnice zaključile su obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika.

Tema ovog, filološki utemeljenoga predavanja profesora Žagara, višestoljetna je ćirilička tradicija pisanja ćirilicom u Gradu, pitanje njezina podrijetla, kontinuiteta, funkcionalne podjele tekstova i tipologije pismovnih inačica koje se zatječu u dokumentima Dubrovačkog arhiva.

Mjesec hrvatskog jezika održavao se u trajanju od 21. veljače do 17. ožujka, a cilj je bio istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata, te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću.

Osim već spomenutog predavanja Matea Žagara o Dubrovačkoj ćiriličnoj baštini, ova manifestacija donijela nam je izlaganje dr. sc. Ivane Oraić Rabušić čime se bavi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, predavanje dr. sc. Željka Jozića o važnosti jedinstvenoga Hrvatskoga pravopisa, dr. sc. Ivana Lovrić Jović govorila je o suvremenom dubrovačkom govoru Nazbilj ili nahvao?.

Tragom glagoljice zvala se radionica za članove Udruge za Downov sindrom Dubrovačko-neretvanske županije i osnovnoškolce, a uz književnika Mila Pešordu i znanstvenu novakinju Veru Blažević Krezić gostovali smo u kući jezika Mile Pešorde.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.