Input your search keywords and press Enter.

Foto: Dječja alka u čast svetomu Vlahu

U sklopu obilježavanja 2016. Godine svetoga Vlaha, udruga Europski dom Dubrovnik, u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik, organizirala je Dječju alku. Alku su trčala djeca predškolske dobi 5. i 6. travnja u 11 sati u dvorištu Dječjega vrtića Palčica.

 Europski dom Dubrovnik pokrenuo je Dječju alku kao podsjetnik na vitešku igru koja se u Dubrovniku stoljećima igrala na blagdan svetoga Vlaha. Dubrovačka alka slična je Sinjskoj alci, ali je starija od nje nekoliko stoljeća. Igra latinskoga naziva ‘palij’ bila je vrlo popularna, a o tome svjedoče različiti spisi iz Dubrovačkog arhiva, u kojima se spominju tučnjave i razbijeni nosevi navijača. Osim 3. veljače, zabilježeno je da se igra igrala i 5. srpnja, na dan prijenosa ruke svetoga Vlaha, a ponekad, uz dozvolu kneza, i u neke druge dane.

Dječju alku trčala su djeca predškolske dobi u dvorištu Dječjega vrtića Palčica 5. i 6. travnja u 11 sati. Djeca su podijeljena u dvije grupe. Prvi dan jedna je grupa trčala alku, dok je druga navijala, a drugi su dan zamijenili uloge. Ukupno je sudjelovalo preko stotinjak djece. Dubrovački dječaci i djevojčice su jašući drvene konjiće, gađali prsten od kartona plastičnim kopljima. Osim što su se dobro zabavili, vježbali su motoriku, jačali timski duh i samopouzdanje. Na kraju trke svako je dijete dobilo malu nagradu kao podsjetnik na sudjelovanje.

Dječja alka mogla bi postati tradicionalna igra u Dubrovniku uz malo truda svih zainteresiranih. Nadamo se da će je najesen ponovo trčati nove generacije dubrovačkih predškolaca.

Dječja alka dio je programa Godine svetoga Vlaha, a provodi se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)