Input your search keywords and press Enter.

Glazbeni program 67. Dubrovačkih ljetnih igara otvorio je slavni tenor José Cura gala koncertom, sinoć ispred crkve sv. Vlaha.

Uz maestra Curu, nastupila je i mlada slovačka sopranistica Linda Ballova uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladena Tarbuka.

Koncert su otvorili simfoničari HRT-a s izvedbom Svadbenog marša iz suite San ljetne noći koju je Felix Mendelssohn Bartholdy skladao inspiriran istoimenom kazališnom produkcijom Shakespeareove komedije, a marš je izvorno pratio vjenčanje Tezeja i Hipolite. Uslijedila je izvedba simfonijske pjesme Hamlet Blagoja Berse, njegovo najranije orkestralno djelo u kojem je dočarao trenutke drame i agonije junaka iz istoimene Shakespeareove drame. Ovo je bio prvi put nakon lanjske praizvedbe u Zagrebu da se izvodi ovo gotovo zaboravljeno Bersino djelo. José Cura svjetsku je slavu stekao snažnim i originalnim interpretacijama opernih rola među kojima se posebno izdvaja uloga Otella u istoimenoj Verdijevoj operi iz koje je, na zadovoljstvo festivalske publike, izveo nekoliko arija – ljubavni duet iz prvog čina, spoznaju Desdemonine prevare te trenutak smrti, dok pada umirući, pokraj svoje voljene. Nastavak večeri donio je dašak španjolske i latinoameričke kulture. Nakon Ritualnog plesa vatre Manuela de Falle i dvije skladbe Astora Piazzolle, Cura je izveo tri pjesme Armanda Manzanera, iznimno plodnog i uspješnog meksičkog autora, čije su pjesme, prepjevane na engleski, izvodili velikani poput Franka Sinatre, Tonyja Bennetta, Elvisa Presleyja i osvajali top-ljestvice u SAD-u.

Gala koncert, na najljepšoj dubrovačkoj pozornici – ispred crkve sv. Vlaha, potvrdio je kako je uistinu ”cijeli svijet pozornica”. Uz znaku velikog Shakespearea, kojemu je sinoćnji program bio posvećen povodom 400. obljetnice smrti, festivalska publika uživala je u izboru prigodnih skladbi. Maestro Cura je, kao i prethodne večeri, osvojio srca Dubrovčana i njihovih gostiju. Kao glazbeni dodatak izveo je ariju Nessun dorma iz završnog čina opere Turandot Giacoma Puccinija. Sjajna komunikacija tenora i publike, opravdala je naslov arije – nitko nije spavao!

Svestrani umjetnik José Cura tu se ne zaustavlja – pripremio je još jednu poslasticu za festivalsku publiku. Naime, osim uspješne karijere tenora, dirigenta i skladatelja, José Cura je i darovit fotograf. U svojoj knjizi Espontáneas prvi put predstavio je svoje očaravajuće fotografije, koje će se u sklopu festivalskog popratnog programa od 13. srpnja moći vidjeti u Sponzi. Izloženo će biti četrnaest fotografija s motivima slučajnih prolaznika i svakodnevnih trenutaka u životima običnih ljudi, nastalih na njegovim putovanjima diljem svijeta. Izložba je prodajna, a na otvaranju izložbe, sutra u 21:00 sat u Sponzi, Cura će potpisivati primjerke svoje knjige.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *