Input your search keywords and press Enter.

Foto: Arhitektura poslijepotresnog Dubrovnika

Povjesničarka umjetnosti Anita Ruso održala je predavanje pod nazivom „Graditelji Grada i čitanje dubrovačke arhitekture 17. i 18. stoljeća“ u petak, 28. listopada, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Ruso je govorila o arhitekturi iz pozicije čitača to jest kako se prevodi pojedino arhitektonsko djelo, vizija, te kako se arhitekti koji su se školovali u Rimu u 17. i 18. stoljeću snalaza u jednoj porušenoj i uništenoj gradskoj sredini kao što je bila dubrovačka nakon potresa 1667.

Predavanje je organizirano u okviru programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2016. u Dubrovačkim knjižnicama.

Anita Ruso (Dubrovnik, 1987) diplomirala je povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. Trenutačno pohađa doktorski studij povijesti umjetnosti pri Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE, Sorbonne) u Parizu (dvojni doktorat s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu), tema doktorskoga rada: Arhitekt i Republika: službeni arhitekti Dubrovačke Republike od 15. do 18. st. pod mentorstvom prof. dr. sc. Sabine Frommel i prof. dr. sc. Jasenke Gudelj; obrana predviđena za 2015). Stipendistica je Erasmus programa za razmjenu studenata i Francuske ambasade u Hrvatskoj. Dobitnica je istraživačkih potpora Open Society Institute, MOBIdoc potpore za doktorande te potpore Francuske škole u Rimu: (Rim, siječanj 2014. i svibanj 2015). U koautorstvu s Jasenkom Gudelj napisala članak: Tiskani renesansni traktati o arhitekturi u Dubrovniku, Peristil, 56, 2013, 101-112. Autorica članka: Relation entre l’environnement économique et la production architecturale dans la ville de Dubrovnik du 17e au 18e siècles, Il Capitale Cuturele, 8, 2014, 349-366. Piše za Matičin Vijenac i Art magazin Kontura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)