Input your search keywords and press Enter.

Forum žena SDP-a o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Prenosimo u cijelosti priopćenje Foruma žena SDP-a o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama:

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo svake godine 25. studenoga, a UN-ovim prihvaćanjem obilježavanja tog dana, daje se na važnosti tom velikom društvenom problemu.

Socijaldemokratski forum žena SDPH kroz svoje 20-godišnje djelovanje kontinuirano upozorava na rodnu neravnopravnost i društveni položaj žena, a nasilje je, nažalost, još uvijek jedan od gorućih problema u cijelome svijetu. Iako smo u Republici Hrvatskoj posljednjih godina značajno uredili zakonodavni okvir za sankcioniranje nasilja nad ženama, sudska praksa još uvijek ne odgovara na pravi način na počinjeno nasilje te je nužno ubrzati kažnjavanje nasilnika, ali i spriječiti ponavljanje kaznenih i prekršajnih djela.

Za prošlu godinu gotovo svi podaci u RH govore o smanjenju počinjenja prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji (uhićenja, zadržavanja, privođenja prekršajnom sucu), no ono što zabrinjava jest broj žrtava s najgorim ishodom, a to je smrt. Dok je u cijeloj 2014. počinjeno 18 kaznenih djela ubojstava među bliskim osobama (13 ubijenih žena), prema podacima Uprave kriminalističke policije, ta je brojka (18 ubojstava) dostignuta već u prvoj polovici ove godine.

Naša ne samo društvena i politička obveza, već prvenstveno ljudska i civilizacijska je uvijek činiti korak naprijed i tako ubrzali nužne promjene u cijelom sustavu te pružili podršku i zaštitu od nasilja svim žrtvama – neovisno o spolu, dobi, socio-ekonomskom statusu ili geografskom položaju.

Predsjednica FŽ SDP-a Dubrovnik Jele Vukotić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *