Input your search keywords and press Enter.

Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2017. godinu

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dubrovačka biskupija objavila je u ponedjeljak, 26. ožujka financijsko izvješće za 2017. godinu, koje je osim na hrvatskom objavljeno i na talijanskom i engleskom jeziku.

U uvodnom pismu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ističe kako je poslanje Crkve širenje radosne vijesti, evanđelja te da se Crkva u različitim vremenima sukladno svojim mogućnostima trudila što vjernije odgovoriti ovom poslanju. Biskup podsjeća kako Dubrovačku biskupiju njena duga i značajna povijest obvezuje na osobito brižno i odgovorno upravljanje koje, uz očuvanje duhovne i materijalne baštine, uvijek treba imati u vidu i temeljno poslanje Crkve, naviještaj radosne vijesti, evanđelja.

„Dubrovačka biskupija, kroz transparentno i odgovorno upravljanje, želi stavljati svoja materijalna dobra u službu evanđelja ulažući u različite pastoralne i edukativne projekte i Caritas, nova zapošljavanja te održavanje kulturne baštine koja nam je povjerena i koju smo dužni očuvati i očuvanu proslijediti idućim generacijama“, ističe dubrovački biskup.

Financijsko izvješće u prvom dijelu prikazuje konsolidirani novčani tok biskupije i povezanih pravnih osoba uz referencu na prethodnu godinu, a u drugom dijelu su prikazane sve bilance uz prihode i rashode, odnosno račune dobiti i gubitaka profitnih dijelova.

U protekloj godini Dubrovačka biskupija je refinancirala sva svoja kreditna zaduženja i time značajno, za oko 3 milijuna kuna, smanjila svoju ukupnu kreditnu opterećenost kroz sljedećih deset godina.

„Zaduženost Dubrovačke biskupije u odnosu na njene primitke još je uvijek vrlo visoka, no refinanciranjem obveza i jačom financijskom disciplinom vide se pozitivni pomaci između godina. Cilj Biskupije je kroz 7 do 10 godina potpuno zatvoriti obveze koje se tiču kreditne zaduženosti“, zaključuje ekonom Nikola Živković u uvodu u financijsko izvješće.

U Izvješću se ističu različiti uspješno provedeni projekti u prošloj godini. Tako je biskupijski Caritas svojim radom i uspješnom aplikacijom na EU fondove, prošle godine iz istih povukao 3,6 milijuna kuna čime je, na području Dubrovačko-neretvanske županije, omogućeno povećanje broja mjesečnih socijalnih košarica za najpotrebnije sa 700 na 1500. Također, završen je i zajednički projekt u suradnji sa Zakladom Caboga Stifftung kojim je obnovljena biskupijska palača u Ulici Braće Andrijića br. 8, u koju su useljene obitelji s djecom čime je dan značajan impuls revitalizaciji Grada.

Financijsko izvješće, vjernicima, suradnicima ali i ukupnoj javnosti, pruža detaljan uvid kako je Biskupija upravljala materijalnim dobrima u 2017. godini. Dubrovačka biskupija zahvaljuje svima koji su svojim radom ili drugim načinom pomogli i pomažu njeno djelovanje.

Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2017. godinu možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

– Dubrovačka biskupija – Godišnje financijsko izvješće 2017.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)