Input your search keywords and press Enter.

Filmsko putovanje drugog dana manifestacije “Tišina Molim!”

U sklopu petog festivala filmova snimljenih u Dubrovniku “Tišina Molim!”, održana je panel diskusija „Ususret otvaranju filmskog ureda Dubrovnik“ te predstavljanje vrijedne publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Unghereseo prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ uz projekciju najstarijeg sačuvanog filma snimanog u Gradu „Afrodita“ iz 1918. godine. Publika je tako ne samo otputovala na dubrovačke filmske početke, već ujedno imala priliku vidjeti kako bi budućnost filma u Gradu mogla izgledati!

Panel diskusija „Ususret otvaranju filmskog ureda Dubrovnik“ u Lazaretima okupila je predstavnike lokalnih filmskih produkcija, predstavnike gradske i županijske Turističke zajednice, lokalnih filmskih festivala te audiovizualne kulture. Moderator panela bio je Dean Tošović, u ime Grada Dubrovnika sudjelovala je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika, Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, filmski producent iz Dubrovnika Maro Kocković te Miro Bronzić, voditelj Ljetne škole filma Šipan. Budući da je Grad atraktivno filmsko odredište, najvažnija uloga Filmskog ureda bit će koordinacija producentskih kuća i svih dionika u procesu filmskih snimanja. Grad Dubrovnik kreirao je i usvojio Pravilnik o filmskim snimanjima, a za početak projekt filmskog ureda bit će formiran i pokrenut kroz djelatnosti Turističke zajednice Grada.

Na promociji publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ u Kazalištu Marina Držića uz autora je sudjelovala počasna konzulica Republike Mađarske u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Katja Bakija te jedan od organizatora festivala, povjesničar Ivan Lujo. Hrvoje Ivanković je pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku došao do zanimljivih i vrijednih informacija o dubrovačkim filmskih počecima; do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Ova publikacija donosi studiju posvećenu prvoj dionici dubrovačke i hrvatske filmske povijesti, obrađenu u znatno opširnijem obliku od onoga u kojem će biti predstavljena u njegovoj knjizi. Budući da su prvi filmovi snimani u Dubrovniku bili mađarski, ova publikacija ujedno je lijepa priča o suradnji Hrvatske i Mađarske, istaknuto je na promociji. Projekciji najstarijeg sačuvanog filma snimanog u Gradu „Afrodita“ mađarskog redatelja Alfréda Deésyja (1918.) kao i promociji publikacije prisustvovala je doista brojna dubrovačka filmska publika.

Treći, posljednji festivalski dan večeras donosi Filmski pub kviz s početkom u 19 sati u Pubu „The Gaffe 2“ u Boškovićevoj ulici u Gradu. Ekipe se još uvijek mogu prijaviti mailom ili slanjem poruke na Facebook stranicu festivala – požurite! Nakon kviza, od 20:30 na istoj lokaciji uslijedit će projekcija filma „Tri fantastična superčovjeka“ iz 1967. godine koji će zaključiti ovogodišnju manifestaciju. Šezdesetih su godina u Italiji iz nekog razloga bili izuzetno popularni filmovi  o superherojima pa je na tom valu 1967. godine, u koprodukciji Italije, Jugoslavije, Njemačke i Francuske, nastao ovaj film. Iako u zapadnom svijetu nije postigao izvanredan uspjeh, u ostatku svijeta je pokrenuo poseban trend – počeli su se snimati nezavisni nastavci!

Podsjetimo, ovogodišnje, blagdansko izdanje manifestacije „Tišina molim!“ dio je programa Dubrovačkog zimskog festivala. Ulaz na sva događanja je besplatan. Više informacija o može se pronaći na službenoj stranici festivala tisinamolim.com i na Facebook stranici Tišina Molim.

Tišina molim tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)