Input your search keywords and press Enter.

Pijanistička legenda Dubravka Tomšič nastupila je uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao dirigent španjolskog podrijetla Ramón Tebar, sinoć, 14. kolovoza u prepunom atriju Kneževa dvora, i festivalskoj publici poklonila još jednu u nizu svojih maestralnih izvedbi.

Koncertom je proslavljena obljetnica njezinih, ukupno, 70 godina nastupanja na svjetskim pozornicama te 75. godina života. Dubrovački simfonijski orkestar također ove godine obilježava svoju značajnu obljetnicu. Već 90 godina, ovaj orkestar koji je dobitnik najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, Diplome “Milka Trnina” za izuzetne umjetničke dosage, kontinuirano obogaćuje glazbeni život Dubrovnika ne samo mnogobrojnim izvedbama, nego i odanošću i predanošću djelima iz različitih epoha. Tom prigodom, intendat Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk uručio je sinoć zahvalnice za dugogodišnju i uspješnu suradnju Dubravki Tomšič i Dubrovačkom simfonijskom orkestru, njegujući tako vezu koju Igre imaju s njima dugi niz godina.

Program je prigodno slavljenički bio intoniran glazbom Ludwiga von Beethovena. Izvedena je uvertira Coriolana, a zatim i Koncert za klavir i orkestar br. 5 u Es-duru, tzv. Carski concert kojeg je uz orkestar neprikosnoveno izvela Dubravka Tomšič. Publika je svoje velike simpatije prema ovoj vrhunskoj svjetskoj glazbenici pokazala ovacijama i aplauzom koji dugo nije jenjavao, a kao glazbeni dodatak Dubravka Tomšič izvela je Bachov preludij za orgulje u Silotijevoj preradbi za klavir i još jednom pokazala maestralnu virtuoznost i navjerojatnu vještinu koloriranja klavira. U drugom dijelu izvedena je Sedma simfonija u A-duru, a orkestar se čak četiri puta vraćao na poklon.

Gost na koncertu sinoć u Dvoru bio je američki jazz glazbenik Gregory Porter koji će na 66. Igrama nastupiti večeras s početkom u 21:30 na taraci tvrđave Revelin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *