Input your search keywords and press Enter.

Festival znanosti 2016.

Petu godinu zaredom Prirodoslovni muzej Dubrovnik sudjeluje u organizaciji Festivala znanosti koji će se održati od 18. – 22. travnja 2016. godine.

Tema ovogodišnjeg Festivala je „Znanost i umjetnost“, a partneri u realizaciji su Institut za more i priobalje, Odjel za umjetnost i restauraciju, Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku te Državni arhiv u Dubrovniku.

Festival znanosti se već 14. godinu održava u svim većim hrvatskim gradovima, a cilj mu je približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

 

Program Festivala znanosti u Dubrovniku

Ponedjeljak, 18. 04. Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

10.00 – 10.05 Otvorenje Festivala znanosti u Dubrovniku

10.00 – 10.15 Predstavljanje instalacije „Meduza“ (Dubravka Tullio i Ivan Mladošić)

Instalacija na temu meduze odabrana je povodom obilježavanja pete obljetnice smrti našeg velikog znanstvenika i istraživača prof. dr. sc. Adama Benovića. Kao jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa na području znanosti izdvaja se upravo otkriće novih vrsta meduza u Kvarneru i Mljetskom zaljevu.

Meduza kao organizam naizgled je vrlo pročišćena i nježna, ali s druge strane vrlo je moćna i opasna. Njezina uloga u umjetnosti prisutna je još od antičkog vremena. Instalacija svojom dimenzijom modificira perceptivno iskustvo promatrača, manipulira prostorom te ga obogaćuje novim sadržajem i značenjem. Za samu izradu koristit će se elastične plastične cijevi i lagana žičana konstrukcija preko

koje će se omotati korištene plastične prozirne vrećice, te će se na taj način ponovno iskoristiti, odnosno reciklirati.

10.15 – 10.45 Predavanje „Meduze“ (Rade Garić)

Meduze su razvojni stadiji žarnjaka iz potkoljena Medusozoa. Mali broj meduza se može lako vidjeti golim okom i one uglavnom pripadaju skupini Scyphozoa (režnjaci). U Mediteranu postoji samo desetak vrsta režnjaka. Međutim, većinu meduza nije lako uočiti jer su veličine nekoliko milimetara. Te meduze pripadaju skupini Hydrozoa (obrubnjaci), a u Mediteranu ih ima čak oko 450 vrsta. U predavanju ćemo se osvrnuti na građu i životni ciklus planktonskih žarnjaka, metode istraživanja te najzanimljivije vrste.

10.45 – 11.15 Predavanje „Od mora riba do mora meduza“ (Davor Lučić)

Cilj naslovne prezentacije je ukazati na uzroke i posljedice sve češće pojave prekomjerne brojnosti želatinoznih organizama u Sredozemnom moru.

11.15 – 13.00 Radionica „Naslikajmo meduzu“ (Dubravka Tullio)

Radionica „Naslikajmo meduzu” namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i djeci nižih razreda osnovne škole. Sudionici će imati priliku upoznati se sa slikarskom tehnikom akvarel te će sami razlijevanjem boje po papiru igrom slučajnosti pokušati dobiti oblik meduze.

13.00 – 14.00 Radionica „Preobrazba od vrećice do meduze“ (Dubravka Tullio)

Radionica „Preobrazba od vrećice do meduze” namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Neke vrste meduza nalikuju plastičnim vrećicama, što predstavlja veliku opasnost za morske kornjače koje se njima hrane. Sudionici će u radionici izrađivati meduze korištenjem plastičnih vrećica te ih na taj način ponovno iskoristiti.

Utorak, 19.04. Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilišni kampus, Branitelja Dubrovnika 41

10.00 – 10.30 Predavanje „Identifikacija bojila na povijesnom tekstilu 18./19. stoljeća iz Dubrovnika“ (Danijela Jemo)

10.30 – 11.00 Obilazak radionice za restauraciju tekstila uz stručno vodstvo (Danijela Jemo)

Analiza bojila u konzervatorsko-restauratorskom procesu je jedan od načina potvrđivanja datiranja predmeta i razlikovanja originala od kopije. Identifikacija bojila provedena je na povijesnom tekstilu s područja Dubrovnika, iz razdoblja 18./19. st., u sklopu doktorske disertacije. To je prvi doktorski rad na Sveučilištu u Hrvatskoj u kojem je na povijesnom tekstilu-artifaktima, primjenjujući suvremene fizikalno analitičke metode, analizirano bojilo na vlaknu, u cilju dokazivanja njegove izvornosti. Cilj

izlaganja je prezentirati postavljene ciljeve i hipoteze istraživanja, primijenjene metode i dobivene rezultate.

Srijeda, 20.04. Državni arhiv u Dubrovniku, Sv. Dominika 1

10.00 – 10.30 Šetnja kroz izložbu „Dobrović u Dubrovniku: pothvat moderne arhitekture“ uz stručno vodstvo (Nikša Selmani)

Arhitekt Nikola Dobrović djelovao je u Dubrovniku od početka tridesetih do II. svjetskog rata i u tom razmjerno kratkom vremenskom razdoblju projektirao je i uglavnom izveo niz obiteljskih kuća, javnih zgrada i tzv. parkovnih uređenja.

Grand Hotel, koji ujedno i označava početak turizma u suvremenom smislu na otoku Lopudu, Vila Adonis i Vila Vesna samo su neki od projekata koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi, a predstavljaju najveće dosege dubrovačke moderne arhitekture prve polovice 20. stoljeća.

Originalni nacrti, dokumentacija i brojne fotografije izvrsnog bečkog fotografa Wolfganga Thalera donose detaljan uvid u arhitektonsko stvaralaštvo slavnog arhitekta.

Četvrtak, 21.04. Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Ćira Carića 4

12.00 – 12.45 Predavanje „Artizam mekušaca“ (Ana Bratoš Cetinić)

Od najranijih početaka civilizacije, čovjek je težio lijepomu, a inspiraciju je pronalazio u svom okruženju. Ljepota i simetrija ljuštura mekušaca zrcalila se u još feničkim i antičkim umjetninama i građevinama, što nije prestalo do danas. Što je zajedničko Boticellijevoj Veneri, rimskom Tritonu, Jurjevoj šibenskoj krstionici, njujorškom muzeju Guggenheim, sidnejskoj Operi i svetome Vlahu?

Saznajte kako žive mekušci koji su inspirirali najveće svjetske umjetnike.

Petak 22.04. Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

10.00 – 12.00 Radionica „Naslikajmo meduzu“ (Dubravka Tullio)

12.00 – 14.00 Radionica „Preobrazba od vrećice do meduze“ (Dubravka Tullio)

Više informacija o programu može se pronaći na službenoj web stranici Festivala znanosti (http://www.festivalznanosti.hr/2016/) i Facebook stranici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

FZ16

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)