Input your search keywords and press Enter.

Festival soli večeras uz note Đanija Stipaničeva

Središnji dio programa sedmog Festivala soli počeo je sinoć otvorenjem izložbe Etnografskog muzeja Split „Priča o soli i solarstvu“ u Tvrđavi Kaštio te događanjem „Wine, Salt & Jazz Night“ u suradnji s Event Labom Dubrovnik u Solani Ston! Festivalsku publiku večeras očekuje prvoklasni koncert Đanija Stipaničeva & banda od 20:30 sati u ambijentu Tvrđave Kaštio te brojna druga događanja!
Đani Stipaničev, poznati je kazališni tenor – bariton, zvijezda domaćih rock opera i mjuzikala, široj javnosti poznat po svojim vokalnim sposobnostima i kazališnim angažmanima. Osvajao je brojne nagrade za najbolju interpretaciju te izdao nekoliko albuma vokalne glazbe. Na tvrđavi Kaštio Đani će pjevati svima dobro znane hitove i priuštiti koncert za pamćenje! Ulaznice će biti u obliku donacije od 5 eura, a prikupljeni iznos donirat će se Udruzi za kulturu i očuvanje tradicije – AMORETTE. Posebno vrijedi izdvojiti i „Festu od pomadora“ – Jadranka Ničetić sve zainteresirane vodit će kroz zanimljivu radionicu spravljanja konserve od 18:30 u Atriju Kneževa dvora. Na radionici će se moći čuti i vidjeti kako se nekada činjela konserva koja se čuvala i rado dodavala jelima. Posebnu priču dubrovačke gastronomske tradicije gđa. Jadranka priča kroz stranice njenih knjiga, a večeras dio i na ovoj radionici u znaku pomadora!
Najmlađa publika jučer se zabavila na likovnoj radionici Doma Marina Držića „Držićeva stonska priča“ u Parku Komarda. Mališani su tehnikama grataža na papiru, kolažiranja akvarela i soli likovno obrađivali prepoznatljive stonske lokalitete: zidine, solanu, tvrđavu Kaštio, Vijećnicu. Dom Marina Držića također je uz Narodnu knjižnicu Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Solanu Ston partner u vrijednoj izložbi Etnografskog muzeja Split naslovljenoj „Priča o soli i solarstvu“ koja je sinoć svečano otvorena u sjeverozapadnoj kuli tvrđave Kaštio. Kustosica izložbe je Maja Alujević iz Etnografskog muzeja Split, a izložba se može posjetiti do kraja festivala tijekom radnog vremena tvrđave. Vrhunac večeri bio je i program „Wine, Salt & Jazz Night“ u suradnji s Event Labom Dubrovnik u Solani Ston! Brojni gosti uživali su u degustacijama lokalnih peljeških bijelih vina uz jazz duo Ivan & Viktor.
Sva tri dana središnjeg dijela programa održava se vođena tura „Priča o solani“ s početkom u 18:00 te program „Vadimo sol“- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na mail festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže. Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava održava se sve dane trajanja festivala uz radno vrijeme od 10:00 do 13:00 te 18:00 do 20:00 sati. Stonski i pelješki restorateri i vinari i ove godine tijekom cijelog festivala nude posebno kreirane menije – popis je dostupan na mrežnoj stranici: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/, a cjeloviti program sedmog Festivala soli dostupan je na webu; https://festivalsoliston.com/#raspored.

Festival soli Ston dio je pokreta “bez plastike” te će se i ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala soli Ston 2023. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.