Input your search keywords and press Enter.

Festival puhačkih orkestara ovu subotu u Stonu

U TVRĐAVI KAŠTIO

Festival puhačkih orkestara ovu subotu u Stonu

 

Trinaesti Festival puhačkih orkestara 2024. održat će se ovu subotu, 29. lipnja u tvrđavi Kaštio u Stonu s početkom u 21 sat. Glazba Ston pod ravnanjem Dražena Laskača ugostit će Gradsku glazbu Zvonimir iz Solina i Gradsku glazbu Sinj. Ulazak je besplatan.

 

Koncertnom dijelu u tvrđavi Kaštio prethodit će predstavljanje orkestara Stonjanima i njihovim gostima izvedbom koračnica ispred župne crkve sv. Vlaha u 20 sati.

Nakon nastupa na Festivalu 2018. godine u Ston se ponovno vraća najstarije solinsko kulturno-umjetničko društvo, Gradska glazba Zvonimir osnovana 1912. godine. Nastupila je na eminentnim glazbenim domaćim i inozemnim pozornicama te prijemima svjetskih državnika. Na svom repertoaru uz standardne koračnice ima i skladbe revijalnog karaktera, evergreene, skladbe dalmatinskog melosa, sakralne skladbe te djela klasične literature, a osobitu pažnju posvećuje djelima hrvatskih kompozitora. Uz orkestar od 40-ak članova kojima ravna Tonći Ćićerić, Gradska glazba Zvonimir ima i Glazbenu školu u kojoj mladi talenti stječu osnovno glazbeno obrazovanje. Pred stonskom publikom pod ravnanjem Grge Grubišića zasvirat će i Gradska glazba Sinj, osnovana daleke 1862. godine. Tijekom više od 160 godina djelovanja sinjska glazba svojim je zvucima uljepšavala crkvene svečanosti i procesije, razne prigodne skupove, vitešku igru Alku te je priređivala razne koncerte, davala posljednje počasti svojim sugrađanima te jačala borbeni duh naroda u sudbonosnim vremenima. Kroz dugogodišnji rad bilježi nastupe diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Domaćin festivala, Glazba Ston uspješno djeluje 95. godinu. Bilježi zapažene nastupe na međunarodnim festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te u domovini. Sudjelovala je u Koloni sjećanja u Vukovaru te u Škabrnji, a posebno se ponosi koncertom u Svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi na Susretu Hrvata Italije 2019. godine. Iste godine dobila je i Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu. Po prvi je put predstavljala Dubrovačko-neretvansku županiju na Susretu hrvatskih puhačkih orkestara 2022. godine te je osvojila srebrnu plaketu. Od 1996. godine Glazbu Ston vodi dirigent Dražen Laskač.

Festival puhačkih orkestara u Stonu pokrenut je 2011. godine s ciljem promicanja sviranja u puhačkim orkestrima, uspostavljanja kontakata s drugim orkestrima te uveseljavanja ljubitelja glazbe. Dosad je ugostio više od 30 orkestara iz domovine i susjednih država.

Organizator festivala je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Stoviš“ pod čijim okriljem djeluje Glazba Ston, pokrovitelj je Općina Ston, a sponzori Turistička zajednica općine Ston te Dubrovačko-neretvanska županija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)