Input your search keywords and press Enter.

Europski tjedan

Europski tjedan mladih prvi je put obilježen 2003. i otad se diljem Europe obilježava svake druge godine početkom svibnja. Ovogodišnje, osmo izdanje Europskoga tjedna mladih obilježava se od 1. do 7. svibnja pod sloganom “Zamisli, kreni, djeluj”.

Cilj je potaknuti solidarnost i društveni angažman mladih u Europi, informirati ih o programu Erasmus+, koji ove godine slavi 30. obljetnicu i omogućiti mladima sudjelovanje u oblikovanju budućih politika Europske unije za mlade.

Tijekom Europskog tjedna mladih u sve 33 države koje sudjeluju u programu Erasmus+ održat će se niz različitih aktivnosti. Središnje je događanje konferencija koju u Bruxelllesu organizira Europska komisija, a gdje će se raspravljati o budućoj strategiji Europske unije za mlade. Događanja u Hrvatskoj koordinira Eurodesk Hrvatska, koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe EU. Kao Eurodeskov multiplikator u Dubrovačko-neretvanskoj županiji udruga Europski dom Dubrovnik organizira dva međugeneracijska strukturirana dijaloga na temu solidarnosti, u Dubrovniku 5. svibnja i Pločama 10. svibnja, te posjet Muzeju Domovinskog rata na Dan Europe, 9. svibnja. Ostala događanja koja se organiziraju u Hrvatskoj i Europi mogu se pronaći na stranici: ec.europa.eu/youth/week

Europske snage solidarnosti

Europske snage solidarnosti nova su inicijativa Europske komisije, službeno pokrenuta u prosincu 2016., kojom se mladima omogućuju volontiranje i rad u korist lokalnih zajednica i pojedinaca diljem Europe. Riječ je o aktivnostima u području obrazovanja, zdravstva, socijalne integracije i uključivanja na tržište rada, pomoći u opskrbi prehrambenim i drugim proizvodima, izgradnje skloništa, izgradnje i obnove zgrada oštećenih ili uništenih u prirodnim katastrofama, prihvata i integracije migranata i izbjeglica, zaštite okoliša i sprječavanja prirodnih katastrofa.

U programu mogu sudjelovati mladi do 30 godina. Moguće se registrirati s navršenih 17 godina, ali u projekte se može uključiti tek s navršenih 18 godina. Sudionici se moraju složiti s misijom i načelima Europskih snaga solidarnosti te ih se pridržavati. Projekti će se odvijati uglavnom na području Europske unije, a trajat će od 2 do 12 mjeseci. Dva su načina sudjelovanja: volontiranje i radni angažman (posao, pripravništvo ili naukovanje). Volonteri za svoj rad neće primati plaću, ali će im biti pokriveni životni troškovi (hrana, smještaj i džeparac), putni troškovi i osiguranje. Za radni angažman mladi će imati ugovor o radu i bit će plaćeni u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima koji su na snazi u dotičnoj državi. Nakon sudjelovanja stječe se pravo na certifikat Europskih snaga solidarnosti, koji može biti od koristi pri traženju posla ili u nastavku obrazovanja. Više informacija o Europskim snagama solidarnosti: europa.eu/youth/SOLidarity_hr. Budući da je inicijativa još uvijek u procesu oblikovanja, informacije na toj stranici stalno se nadopunjuju.

Za sudjelovanje u Europskim snagama solidarnosti u samo nekoliko mjeseci prijavilo se više od 28 000 mladih diljem Europe, i prvi su sudionici već raspoređeni na nekoliko lokacija. Cilj je da do 2020. godine u programu sudjeluje 100 000 mladih Europljana.

Raspored: Europski tjedan 2017

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)