Input your search keywords and press Enter.

Europski projekt „StecakLand“

Digitalizacija odabranih stećaka u Konavlima

Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja jedan je od partnera europskog projekta „StecakLand – Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality“, unutar kojeg je prošlog vikenda napravljena digitalizacija, odnosno 3D fotogrametrijsko snimanje odabranih stećaka na lokalitetima sv. Luke u Brotnjicama i sv. Đurđa u Popovićima. Uz već ranije digitalizirane stećke i VR (Virtual reality / Virtualna stvarnost) opremu vezanu za virtualnu stvarnost te AR (Augmented Reality / Proširena stvarnost) aplikacije koje će se izraditi, cilj projekta je široj publici približiti svijet ukrasa i motiva na stećcima kao
bitnog dijela našeg i šireg srednjovjekovlja.
U aktivnostima projekta sudjelovali su Selma Rizvić (koordinatorica projekta) i Bojan Mijatović (voditelj i režiser virtualne stvarnosti) iz udruženja DIGI.BA te dr.sc. Domagoj Perkić iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku.
Koordinator projekta je Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA (BiH), a uz dubrovački Arheološki muzej, ostali partneri su; Arheološki institut iz Beograda (SRB), Fondacija Mak Dizdar (BiH), Narodni muzej Crne Gore (CG), Kamerni teatar 55 (BiH) i NOHO Limited (Irska). Suradnički tim čine stručnjaci raznih profila; arheolozi, vizualni umjetnici, umjetnici performeri, glumci, VR producenti i programeri softvera, koji zajedno čine snažan interdisciplinarni tim u potrebnim domenama, uključujući i stručnjake koji donose vrhunska znanja iz različitih područja kao što su arheologija i povijest, društvene znanosti, računalne znanosti, kao i digitalne umjetnosti i kazališta.
Projekt „StecakLand – Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality“ započeo je 1. studenog 2023., a završava 31. listopada 2025. Odvija se u okviru programa Creative Europe Programme (CREA) koji je financiran od strane Europske komisije te razvija koncept primjene informacijskih tehnologija u kulturnoj baštini, u ovom slučaju, s najvažnijih groblja sa stećcima i njihovim ukrasima u državama gdje se danas nalaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)