Input your search keywords and press Enter.

Europski parlament izglasao ukidanje roaminga od 2017.

Europski parlament je danas izglasao postupno ukidanje roaminga u sklopu paketa Jedinstveno europsko tržište za elektronske komunikacije.

Roaming je drastično pojeftinio u zadnjih nekoliko godina. Od 2007. je pojeftinio za oko 91 posto. Grupa socijalista i demokrata u europskom parlamentu je odredila potpuno uklanjanje rominga svojim strateškim prioritetom i nakon dvije godine je postignut kompromis s Vijećem. Direktiva će u potpunosti stupiti na snagu 15. lipnja 2017.

“Potrošači se često žale da im je taj datum predalek, ali prijelazni period je nužan kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest je da u prijelaznom periodu pozivi po minuti i podatkovni promet od 1MB ne smije biti skuplji od 5 centi, a SMS maksimalno može koštati dva centa”, objasnila je Borzan.

Prigovore na prijedlog su imale manje grupe u parlamentu, poput Zelenih, krajnje ljevice i euroskeptika koji su u zadnjoj fazi podnijele amandmane kojima traže brisanje cijelog teksta. Povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip je rekao kako će usvajanje bilo kojeg od njihovih amandmana odgoditi datum uspostave roaminga.

Najveća zamjerka tekstu je činjenica da Vijeće nije dopustilo da se uključi jasna definicija neutralnosti mreže tj. jasno zajamči da neće biti diskriminacije određenih sadržaja pri pretraživanju interneta. Značajni elementi za mrežnu neutralnost su ipak isposlovani, a izvjestiteljica je jasno upozorila Komisiju da uskoro očekuje detaljan dokument o neutralnosti mreže.

Parlament je stavljen u poziciju gdje su morali odlučiti hoće li prihvatiti roming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će cijeli proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom su podržali kompromis, i odbacili sve amandmane.

“Roaming je veliki projekt kojim će potrošači ostvariti velike uštede. Komisija je procijenila da će se smanjenje profita koje će doživjeti teleoperateri zapravo prebiti činjenicom da će velik broj potrošača tek sada početi koristiti roaming. Zbog neugodnih iznenađenja koja su nas sve znala dočekati na računu po povratku s putovanja, većina nas se oslanjala na bežični internet u kafićima i hotelima. Izmjena je od velike važnosti za projekt zajedničkog digitalnog tržišta i zato sam ipak podržala prijedlog”, kazala je Borzan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *