Input your search keywords and press Enter.

Europska pučka pravobraniteljica: ‘Šuica je odavala dojam kako mediji ne bi trebali kritizirati javne ličnosti‘

Ured europske pučke pravobraniteljice potvrdio je da je od Europske komisije zatražio pojašnjenje nakon pritužbi jedne anonimne osobe iz Hrvatske koja je izrazila nezadovoljstvo odgovorom Europske komisije o intervenciji potpredsjednice Dubravke Šuice na lokalnoj televiziji u Dubrovniku.

Ured Emily O’Reilly dobio je pritužbu na odgovor komisije o postupku Šuice te je počela istraga postupka kako bi se utvrdilo radi li se tu o kršenju kodeksa ponašanja članova Europske komisije. Ured pravobraniteljice pričekat će odgovor komisije do sredine rujna.

Europska komisija je prije pokretanja ovog postupka odgovorila kako “EK i potpredsjednica Šuica pridaju najveću moguću pozornost slobodi izražavanja, slobodi i pluralnosti medija, što su temeljne europske vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima”. U odgovoru Komisije tada je rečeno još da “namjera potpredsjednice Šuice nije bila narušiti neovisnost dotične televizije, neovisnost novinara Paška Tomaša i njegove emisije Glas naroda”.

POKRENUTA ISTRAGA

– Nastup potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice ne bih komentirao, to je za mene završena priča. Ono što mogu reći u povodu pokretanja istrage europske pučke pravobraniteljice jest da mi je drago da institucije rade svoj posao i što je još važnije – da se građani obraćaju s povjerenjem tim institucijama.

Time se šalje jasna poruka svim javnim dužnosnicima da se ipak ne mogu ponašati kako ih je volja – izjavio je urednik i voditelj subotnje emisije Dubrovačke televizije “Glas naroda” Paško Tomaš, nakon što je iz Bruxellesa potvrđeno pokretanje istrage protiv HDZ-ove potpredsjednice EK za demokraciju i demografiju.

Šuici pučka pravobraniteljica EU-a zamjera komentare tijekom javljanja uživo proljetos na Dubrovačkoj televiziji. Ona je tada nazvala voditelja Tomaša tijekom emisije u travnju nakon što ju je gledatelj tijekom javljanja uživo kritizirao zbog višemilijunske imovine koju navodno posjeduje. Bivša gradonačelnica prozvala je Tomaša što, kako je kazala, nije reagirao na napad gledatelja i spriječio iznošenje objeda, neistina i dezinformacija na njezin račun.

– Moja je želja da onemogućite da se tako govori o bilo kome u ovoj državi. Zaista mi je žao ako želite steći popularnost tako, ali ja sam kuma vaše Dubrovačke televizije. Zaista mi je žao što dopuštate da se građani nabacuju muljem, smećem i blatom na moju malenkost – izjavila je tada povjerenica EK.

OČITOVANJE DO KRAJA MJESECA

Nakon što je Šuici ponudio mogućnost da demantira navode gledatelja koju ona nije iskoristila, u odjavi iste te emisije Tomaš je poručio kako nikad nije niti će dopustiti da itko, a ponajmanje političari, utječu na njegov rad ili ga uče novinarskom poslu.
Pučka pravobraniteljica pismo pritužbe uputila je predsjednici EK Ursuli von der Leyen od koje očitovanje očekuje najkasnije do 27. srpnja.

– Moj istraživački tim analizirao je transkript gostovanja potpredsjednice u emisiji “Glas naroda”. Istragom smo utvrdili da je gospođa Šuica izjavila kako ‘slušatelj ima pravo na svoje mišljenje’, ali je u nastavku gostovanja odavala dojam da smatra kako mediji ne bi trebali objavljivati sadržaj koji kritizira javne ličnosti.

Također, djeluje kako implicira da bi TV kuća emitirala kritičke osvrte građana samo kako bi dobila na vlastitoj promociji. Europskoj komisiji sam u već nekoliko prilika savjetovala da pažljivo pristupa medijskim nastupima. S obzirom na važnost slobode govora i pluralizma medija, trebalo bi izbjegavati korištenje izjava koje bi se mogle interpretirati kao napad na te vrijednosti.

Novi Statut o ponašanju povjerenika koji je stupio na snagu 2018. godine, povjerenike Komisije obvezuje na određeni standard tijekom njihovih javnih istupa. Voljeli bismo dobiti pismeno očitovanje Europske komisije o slučaju, a smatramo da bi bilo korisno da nam vaša institucija dostavi i prijedlog načina na koji planira osigurati da povjerenici poštuju spomenuti statut – napisala je O’Reilly, kojoj se s pritužbom na ponašanje povjerenice Šuice, kaže, obratio nezadovoljni hrvatski građanin.

– Unatoč tome što osoba koja je podnijela prijavu i ja sama smatramo da je pohvalno od potpredsjednice Šuice da je jasno dala do znanja da drži do poštovanja slobode govora, držimo i da je Europska komisija trebala zauzeti čvršći stav oko njezinih komentara koji su u potpunosti suprotstavljeni stavovima o slobodi govora – rekla je pučka pravobraniteljica EK.

Ana Vučetić Škrbić
slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *