Input your search keywords and press Enter.

Europska komisija predložila digitalnu zelenu potvrdu

Europska komisija predložila je uvođenje digitalne zelene potvrde kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. Ona će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela COVID-19. Bit će besplatno dostupna u digitalnom ili papirnatom obliku. Sadržavat će QR kod kako bi se zajamčile sigurnost i vjerodostojnost potvrde. Komisija će uspostaviti pristupnik kako bi se osiguralo da se sve potvrde mogu provjeravati diljem EU-a i da se državama članicama pruži tehnička podrška. Države članice i dalje su odgovorne za odlučivanje o tome koja se javnozdravstvena ograničenja za putnike mogu ukinuti, no ona će se morati na isti način primjenjivati na putnike nositelje digitalne zelene potvrde.

Kako bi prijedlog bio spreman prije ljeta, potrebno je da ga Europski parlament i Vijeće brzo donesu.

Istodobno, države članice moraju primijeniti okvir pouzdanosti i tehničke standarde, dogovorene u okviru mreže e-zdravstva, kako bi se osiguralo pravodobno uvođenje digitalnih zelenih potvrda, njihova interoperabilnost i potpuna usklađenost sa zaštitom osobnih podataka. Cilj je dovršiti tehnički posao i prijedlog u sljedećim mjesecima.

Europski parlament raspravlja o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam

Europski parlament će danas, 24. ožujka navečer raspravljati o Izvješću o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam u kojem se navodi kako je turizam jedan od sektora najviše pogođenih pandemijom. Zapošljava oko 27 milijuna ljudi i predstavlja oko 10 posto BDP-a EU-a, a trenutačno je u riziku šest milijuna radnih mjesta. Europa, vodeća svjetska turistička destinacija, primila je 66 posto manje međunarodnih turista u prvoj polovici, a 97 posto manje u drugoj polovici godine.

Zastupnici će pozvati na donošenje nove europske strategije kako bi turizam postao čišći, sigurniji i održiviji te kako bi se oporavio od pandemije, kao i uvođenje zajedničke potvrde o cijepljenju.

Kontinuirana kratkoročna financijska potpora ključna je za opstanak sektora, navodi se u izvješću u kojem se države EU-a pozivaju na uključivanje putovanja i turizma u svoje planove oporavka od pandemije. Poziva se na javna i privatna ulaganja u digitalizaciju i opću modernizaciju sektora te navodi da zemlje trebaju razmotriti privremeno smanjenje stopa PDV-a na putovanja i turističke usluge.

Kako bi se ponovno uspostavila sloboda kretanja, u izvješću se poziva na zajedničku potvrdu o cijepljenju koja može biti alternativa PCR testovima i karanteni, kada cjepiva budu dostupna svima i kada bude dovoljno dokaza da cijepljene osobe ne prenose virus. Prema izvješću, karantena bi trebala biti zadnji izbor.

Island prva schengenska zemlja koja je dočekala međunarodne putnike koji imaju dokaz o oporavku od Covida-19 ili dokaz o cijepljenju

Island je sredinom ožujka postao prva schengenska zemlja koja je dočekala sve međunarodne putnike koji mogu dokazati oporavak od Covida-19 ili pružiti dokaz o cijepljenju.

Ovaj potez usmjeren je na spašavanje turističkog sektora zemlje. Iako je samo jedan let sletio u islandsku međunarodnu zračnu luku Keflavik iz Frankfurta sa 150 putnika, što je daleko od desetaka koji su prije pandemije svakodnevno slijetali, gosti nisu krili oduševljenje

“Lijepo je biti turist i ponovno uživati na odmoru”, rekla je Pia Bodelier, 46-godišnja liječnica iz zapadne Njemačke koja je doputovala s potvrdom o cijepljenju.

HUT

hut

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *