Input your search keywords and press Enter.

EU u mom kraju: EUROPSKI FONDOVI I PELJEŠKI MOST

Danas je u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku održan regionalni forum za raspravu „EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most“ u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U forumu za raspravu sudjelovali su zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić. Povod raspravi bio je, među ostalim, dugo očekivani početak izgradnje Pelješkog mosta u okviru projekta „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, dosad najvećeg sufinanciranog projekta u hrvatskoj povijesti – u iznosu od čak 357 milijuna eura.

Zastupnica Dubravka Šuica poručila je: „Jako sam sretna što će problem prometne povezanosti krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom države i Europske unije uskoro postati stvar prošlosti. Pelješki most je kapitalni projekt čija gradnja ne predstavlja samo veliki građevinski pothvat već se radi i o konačnom ujedinjavanju hrvatskog, a i europskog teritorija u jednu cjelinu što mu daje izniman politički značaj. Izgradnjom Pelješkog mosta građani naše županije prestaju biti građani drugog reda i vrlo brzo će osjetiti sve životne i gospodarske prednosti koje prometna povezanost s maticom donosi. Bitno je napomenuti da je Republika Hrvatska dobila 85% nepovratnih sredstava za projekt povezivanja hrvatskog juga!“

Govoreći o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, zastupnica Ivana Maletić izjavila je: „Ubrzali smo se u korištenju EU fondova i trebamo nastaviti biti što bolji i brži. Za to je neophodno pojednostaviti procedure i kriterije za prijavu projekata te otkloniti osnovne prepreke poput neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, dugotrajnih sudskih postupaka, sporog izdavanja rješenja. Znanje i učenje o pripremi i provedbi projekata je ključno.“

Osvrćući se na upravni spor Strabaga protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić poručio je da ne očekuje da bi to moglo izazvati zaustavljanje početka radova, dok se državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić osvrnuo na potencijal Pelješkog mosta kod brendiranja Dalmacije rekavši da će za Dubrovačko-neretvansku županiju taj most biti novi vizualni brend i da ga je potrebno dobro iskoristiti. Dodao je da će građani posebno osjetiti dobrobit projekta jer će putovati po cijeloj Hrvatskoj a da pritom ne moraju dva puta prelaziti šengensku granicu.

Forum za raspravu moderirala je Paula Klaić Saulačić, članica dubrovačkog dopisništva Nove TV.

Snimka događaja dostupna je na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)