Input your search keywords and press Enter.

Epidaurus Cavtat festival: ‘Chi più di te Ragusa’ za velikog don Miha Demovića

Konavoski erudit u sjećanjima Epidaurus Cavtat festivala

‘Chi più di te Ragusa’ za velikog don Miha Demovića

 

Epidaurus Cavtat festival u svom 17. izdanju posvećuje sasvim posebnu večer nazvanu ‘Chi più di te Ragusa’ velikom, nedavnom preminulom eruditi iz Konavala, maestru don Mihu Demoviću. Sjetna posveta velikanu glazbe, istraživaču ovog nježnog svijeta, odvit će se baš na Malu Gospu, 8. rujna u đardinu Zbirke Baltazara Bogišića – cavtatskom Kneževom dvoru, s početkom u 20 i 30 sati.

Ova večer ujedinit će sva kulturna tijela hrvatske koja je don Miho počastio svojim postojanjem i nepresušnim stvaranjem ad tempus vitae pa će tako pred Kneževim dvorom riječima, ali i djelima, pokojnog don Miha hvaliti Franica Krampus Vidović – stručna savjetnica Festivala i pomoćnica direktorice, Ivana Marija Vidović – pijanistica – mag.arte, umjetnička direktorica i osnivačica Epidaurus Cavtat festivala, načelnik Općine Konavle gospar Božo Lasić, mo Mladen Tarbuk – predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. Svojim dolaskom ukazat će čast velikom don Mihu i brojne druge institucije – predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku gospođa Ivana Grkeš uime Matice hrvatske, don Matko Karamatić iz župne crkve svetog Nikole u ime oca biskupa, brojni štovatelji don Miha Demovića, prijatelji, znalci ali i oni koji ga nisu poznavali, no bez obzira na to se njegovom radu – divili. Nastupit će Denis Ajduković, Nena Ćorak, Krunoslav Težak, Nika Ružarija Orepić, Jakov Sekula, Slavka Jurić, Alena Shapochka te Martina Vuletić.

Tijekom večeri, bit će prikazan i film, posveta njegovog najboljeg prijatelja Luke Pulića iz rodnih mu Pičeta te će tako publika u Cavtatu imati priliku kroz 30 minuta zabilježenog materijala svjedočiti plemenit i ispunjen život svima omiljenog svećenika.

– Uz govornike, nastupit će i kolege glazbenici koji će praizvesti djela Juraja Kraljića koje je don Miho Demović otkrio i priredio. Maestro Mladen Tarbuk neka od njih je dovršio i revidirao. Odat ćemo mu počast na sasvim poseban način baš onako kako i zaslužuje u svojim rodnim, voljenim Konavlima gdje je zatvorio svoj životni krug i gdje počiva u Gospodinu. Svjetlost koja isijava iz pomisli i uspomene na don Miha koji je cijeli svoj život posvetio vjeri i fokusirao ga na glazbu, hrabri me da povežem u ovom događanju sva kulturna tijela RH te da svi zajedno odamo priznanje na način koji nam je moguć baš ovdje u njegovome kraju kojega je toliko nesebično volio – naglasit će pred ovu večer Ivana Marija Vidović, koncertna pijanistica, umjetnička direktorica i osnivačica Epidaurus Cavtat festivala.

Njena je želja, ističe, da ova večer bude obilježena ‘zajedništvom onih tijela kojima je don Miho pripadao svojim radom, postojanjem i svojim nastojanjima’, uz veliku zahvalu onima koji su večer omogućili – Ministarstvo kulture i medija, Općina Konavle, HAZU, Hrvatsko društvo skladatelja, Matica hrvatska i Dubrovačka biskupija.

Izbor iz bogate biografije don Miha Demovića:

Dr. mo Miho Demović, svećenik Dubrovačke biskupije, muzikolog, glazbeni povjesničar, skladatelj, dugogodišnji glavni dirigent crkvenog zbora (regens chori) zagrebačke katedrale, rođen je 16. lipnja 1934. godine u Dubravci a školovanje ga je odvelo preko Splita, do Zagreba, Kölna, Bonna… Doktor glazbenih znanosti glazbenih znanosti djelovao je kao regens chori, zborovođa, orguljaš, skladatelj te istraživač hrvatske glazbene prošlosti, posebice crkvene, a i kao nakladnik. Objavio je niz autorskih knjiga, znanstvenih i stručnih radova, popularnih radova, niz leksikografskih članaka, skladbi, harmonizacija i transkripcija, te brojna diskografska izdanja hrvatske liturgijske i tradicijske glazbe. Ujedno je sudjelovao na nebrojeno mnogo simpozija.

U iznimno velikom i raznolikom opusu dominiraju dva smjera: prvi je posvećen povijesti glazbe i glazbenika u Dubrovniku i Dubrovačkoj Republici, a drugi medievističko-glazbenim temama s područja povijesti crkvene glazbe u Hrvatskoj. Dubrovački opus najbolje predstavljaju šest monografskih studija o glazbi i glazbenicima na području Dubrovačke Republike. Najrecentnija među njima, objavljena 2015. u Dubrovniku, nosi naslov Glazba i glazbenici na području bivše Dubrovačke Republike za vrijeme austrijske uprave (1814.-1918.), opsegom obuhvaća više od 640 stranica i novi je doprinos kulturnoj povijesti Grada.

Na područje glazbene medievistike i crkvene glazbe kasnijih razdoblja Demović je pronašao nekoliko do sada potpuno nepoznatih hrvatskih glazbenih liturgijskih rukopisa srednjega vijeka i 18. stoljeća. Osim medievističkih tema, njegove se knjige bave i afirmacijom zanemarenih i repertoarno nedovoljno poznatih hrvatskih crkvenih pjesmarica.

Kao skladatelj autor je 45 skladbi, a transkribirao je i objavio 26 transkripcija sakralne i tradicijske hrvatske glazbe. Skladao je i scensku glazbu, a kontinuiranim i neumornim djelovanjem tijekom gotovo punih šezdeset godina predstavlja jedinstvenu osobnost hrvatske znanosti o glazbi. Hrvatsko muzikološko društvo mu je dodijelilo ‘Nagradu Dragan Plamenac’ za životno djelo u 2015. godinu.

Don Miho Demović smatra se jednim od najznačajnijih hrvatskih muzikologa i najznačajnijim hrvatskim glazbenim povjesničarom XX. stoljeća. Dobitnik je Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2007. godine. Preminuo je u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu 17. ožujka u 89. godini života i 64 godini svećeništva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)