Input your search keywords and press Enter.

Zeleni Forum i Club prijatelja Lokruma uputili su otvoreno pismo na adresu Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, Inspketorici zaštite prirode u Dubrovniku gđi Vesni Daničić:

Predmet: Nedavna sječa vrijednog zelenila oko tvrđave Royal na Lokrumu! Tko je dozvolio sječu s obzirom da je Lokrum pod zaštitom UNESCO-a?

Poštovana gđo Daničić,
Posljednjih dana dobijamo uznemireno dojave naših sugrađana ponajviše zaljubljenika Lokruma kako se previše sječe vrijednog zelenila oko tvrđave Royal te da su ponajviše posječeni čempresi i rogači. Boje se da će nakon ovih radova i raščišćavanja oko i na tvrđavi Royal na Lokrumu tu niknuti novi ugostiteljski sadržaji!

Zaputili smo se prije nekoliko dana u našu eko patrolu do tvrđave Royal na Lokrumu i zgrozili se što su učinili od okoliša tvrđave. Dosta stabala ponajviše čempresa i rogača je posječeno dok je jedan dio povijesnog zida koji vodi prema tvrđavi Royal raskopan (fotogalerija u previtku). Dok smo obilazili predio oko Tvrđave Royal nekoliko turista nam se požalilo kako je lani ovaj predio bio puno ljepši i zeleniji a da sada izgleda kao pustoš! Zanimljivo je da nigdje nema table na kojoj bi trebalo pisati što se sve tu radi i tko je sve ove radove odobrio (UNESCO, Minist. kulture RH i Minis. Okoliša i prirode RH) s obzirom da je cijeli otok Lokrum pod zaštitom Unesca. Upravo zbog svega ovog obratiti ćemo se i Unescu.
Jako smo razočarani što se sve čini i želi činiti od ovog lijepog zelenog otoka pokraj Dubrovnika koji će ako se ovako nastavi izgubiti status Rezervata prirode!
Molimo Vaš očevid i žurno očitovanje!
Sa štovanjem

Predsjednica Cluba prijatelja Lokruma:
Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)