Input your search keywords and press Enter.

Eko-omblići za Solitudo

Eko-omblići uputili su otvoreni eko-apel za Solitudo na slijedeće adrese:

  1. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH, Zagreb – Okolišna inspekcija
  2. Hortikulturnim i Komunalnim službama Dubrovnik

Do kada će se šut, zemlja i razni otpad deponirati kod bivšeg Vrtlarovog rasadnika u Solitudu i do kada betonizacija Solituda? – pitaju nas preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona 020/453-850 zabrinuti građani Lapada ponajviše stanovnici naselja Solitudo!

Odmah smo krenuli u našu već 26. Eko patrolu ove godine i šokirali se kada smo vidjeli što se u kratko vrijeme učinilo od nekada pitome zelene oaze ‘Mala Afrika’ – Solituda! Uz to što se tamo svakim danom sve više betonira (svako malo niču nova betonska zdanja), potkopava obližnje brdo, posljednjih godina se šut, zemlje i razni otpad deponira u blizini bivšeg Vrtlarovog rasadnika.

Iako smo nekoliko puta reagirali našim glasnim eko apelima, evo vidimo da su oni uzaludni – betonizacija se nastavlja a isto tako deponiranje šuta, zemlje i otpada što je nedopustivo! Inspekcije za zaštitu okoliša gdje ste? Dok smo obilazili mjesto deponiranja šuta zemlje i otpada prišlo nam je nekoliko sugrađana i požalilo se kako se boje što će biti sa Solitudom, nekada mirnim slikovitim predjelom Lapada. Osim što je gotovo cijeli izbetoniran, od silne buke građevinskih strojeva koji non stop rade ne mogu se niti odmoriti niti naspavati. Uz to se pitaju zašto je Vrtlar napustio nekada lijepi rasadnik Solitudo koji je bio prepun cvijeća i mediteranskih sadnica? Što reći nego da dijelimo ogorčenost i ljutnju naših sugrađana s predjela Solitudo i molimo odgovorne službe RH Grada Dubrovnika da čim prije reagiraju i saniraju novo divlje odlagalište šuta, zemlje i otpada u blizini bivšeg rasadnika Vrtlara u Solitudu. U civiliziranom svijetu ovakvi odbačeni šut i zemlja se recikliraju i gotovo 80 % ponovo koriste.

„Trebali bismo se konačno ponašati tako da ćemo na ovoj Zemlji živjeti vječno i onda jednoga dana odgovarati za njezino stanje!˝ (Vaclav Havel)

Voditeljica Zelenog telefona Eko fona: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *