Input your search keywords and press Enter.

Neizmjerno bogatstvo kojeg turisti pomalo prepoznaju

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo turizma, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om, organizirali su u Konavlima u ponedjeljak, 20. travnja 2015., edukativnu radionicu o ruralnom turizmu. Dio je to aktivnosti koje se provode u četiri primorske hrvatske županije, kroz Program ”Razvoj ruralnog turizma u dalmatinskom zaleđu”, kojeg je osmislilo MVEP.
Nakon uvodnog dijela radionice, održana su i tri modula: Uređenje prostora i objekta za pružanje turističkih usluga, Mogućnosti sufinanciranja turističkih projekata na ruralnom prostoru iz EU fondova te Razrada turističke ponude na poljoprivrednom gospodarstvu. Također je predstavljen i priručnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva turizma za pomoć OPG-ovima kako bi svoja gospodarstva lakše i jednostavnije stavili u službu ruralnoga razvoja, te je uvodno prezentiran i primjer korištenja obnovljivih izvora energije u ruralnom turizmu.
– Priručnik je proizvod suradnjedvaju ministarstava, a sadrži praktične savjete kako od jedne ideje doći do konačnog proizvoda uz korištenje fondova – kazao je ovom prigodom pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić.
Istaknuo je i kako naši ruralni prostori imaju veliki potencijal, ali nisu dovoljno iskorišteni te je cilj Programa osigurati preduvjete za održivi razvoj i demografski oporavak Jadranskog zaleđa kroz poticanje razvoja ruralnog turizma i povezane infrastrukture.
– U interesu nam je odvojiti se malo od sunca i mora, provući turizam kroz cijelu godinu, prebaciti se na kontinent i u naše prekrasno zaleđe te imati turiste tijekom cijele godine – rekla je u svom uvodnom izlaganju Vesna Rajković iz Ministarstva turizma.
Dubrovačko-neretvanska županija je također prepoznala kulturno i prirodno naslijeđe kao pokretač razvoja, te je podržala ovaj projekt, kojem su i partneri.
– Naši ruralni prostori i zajednice imaju neizmjerno bogatstvo, a uspjesi nekih europskih država i pokrajina poput Provanse motiv su i inspiracija kako bismo i mi pokušali napraviti nešto u tom smjeru. No najveći motiv su nam vizionari koji su u Konavlima, ali i u drugim dijelovima naše županije prepoznali tradicijske vrijednosti te svojom zanesenošću i upornošću uspjeli stare, trošne kućice pretvoriti u prepoznatljiva turistička mjesta – kazala je zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Marija Vučković.
Okupljenima se obratio i jedan od pionira i vizionara ovakvih projekata, Pero Novaković, vlasnik OPG Novaković u kojem je održana radionica te otkrio kako je sve počelo.
– Rođen sam u ovoj kući, a posebno bih istaknuo kako mi Konavljani imamo onu maksimu – tu smo u našem kraju, gajimo svoje korijene, ne damo se odavde maknut! I tako je i bilo, ova kuća bila je do temelja spaljena, a bilo je unikat drva, namještaja, starina i slično, a sve je to u jednom danu izgorilo do temelja, ostali su samo zidovi. E onda se trebalo odlučiti, a pobijedila je ona naša konavoska kočuteca, rekli smo: ‘E nećete nas do kraja uništiti!’. Krenuli smo u obnovu, izuzetno teško, nije bilo jednostavno, trebalo je deset godina nadljudskih napora kao i pomoć, koja izuzetno dobro dođe u počecima. Ona je bila skromna, ali dovoljna da vas održi u želji da se nešto realizira – kazao je Novaković.
Predstavnici ministarstava obišli su i nekoliko turističkih lokacija u Konavlima – Sokol Grad i Mlinicu Đivanović te mjesto na kojem su u tijeku radovi na postavljanju mini-vjetroturbina iz donacije HEP-a, u adrenalinskom parku Cadmos Village, u sklopu pješačko-biciklističke staze.Takve naprave bit će primjer dobivanja energije iz obnovljivih izvora energije i ujedno mjesta na kojima će turisti moći puniti svoje smart-phoneove na tematskim turističkim stazama.

Marijana Aksić Vitković
DUNEA