Input your search keywords and press Enter.

Članovi Agroturizma Konavle su se u ponedjeljak, 27. studenoga, puni dojmova i novih stečenih iskustava vratili s petodnevnog edukacijskog putovanja u Slovačku i Mađarsku. Svake godine u studenome Udruga, za svoje članove, organizira putovanje u cilju stjecanja novih znanja i razmjene iskustava. Tema ovogodišnjeg, dvanaestog po redu edukacijskog putovanja bila je: „Nove vinske destinacije, organizacija i predstavljanje vinskih cesta“.

Konavljani su na put krenuli još u srijedu, te su za svoje prvo odredište imali glavni grad Slovačke, Bratislavu. Ovo je grad koji nakon tranzicijskih promjena doživljava snažni gospodarski razvoj, a u prošlosti je imao značajnu ulogu kao jedan od centara Austro-ugarske monarhije. Istočno od Bratislave pa do Trnave na prostoru od oko šezdeset kilometara proteže se Malokarpatska vinska cesta s brojnim vinarima i vinogradarima. Koliko su broji a uz to i dobro povezani i organizirani govori i činjenica da je u „Deň otvorených pivníc 2018“, koje je Agroturiam Konavle posjetio ovoga vikenda, sudjelovalo 200 vinara u 169 vinarija. Manifestacija je to koja se organizira devetnaestu godinu zarednom i koju u dva dana posjeti preko 5 tisuća posjetitelja. Konavoske poduzetnike je uoči otvaranja manifestacije primio predsjednik njihove udruge vinogradara ing. Peter Fulop te se u prigodi otvaranja posebno zahvalio na dolasku u Slovačku i sudjelovanju na ovom, za njih, značajnom događanju. Nakon obilaska Malokarpatskog vinskog muzeja u mjestu Pezinok Konavljani su obišli preko dvadeset vinarija, susreli se s vinarima i vinogradarima i kušali brojna izvrsna vina. U ovom vinogorju se osim internacionalnih sorti kao što su traminac, silvanac, rizling, pinot i cabernet, uzgajaju i autohtone sorte velting, kerner, dunaj, a vinogradari proizvode i odlična voćna vina. Kvalitetom vina, brojnošću vinara i razinom organizacije, ova vinska manifestacija spada među jače u ovom dijelu Europe. Za očekivati je da će se neke od ideja uskoro naći i u Konavlima. Naravno da su Konavljani iskoristili i ovu priliku i predstavili domaćinima ovogodišnje Mirise Božića i pozvali slovačke kolege na uzvratni posjet u Konavle.

Edukacijsko putovanje nastavilo se u Mađarkoj posjetom Budimpešti. „Kraljica Dunava“ je jedno od onih mjesta koje, bez obzira koliko se puta posjećuje, uvijek iznova oduševljava. Osim turističkog razgleda grada ovo je bila izvrsna prilika za posjetit „Čarde“ mjesta gdje se služi tradicionalna mađarska hrana uz zvukove violine i nastup folklora.

Kao zadnje odredište, ovogodišnjeg edukacijskog putovanja Agroturizma Konavle, bio je Karlovac, grad na četiri rijeke, koji u posljednjih nekoliko godina ulaže značajna sredstva u nove turističke sadržaje kako obnovom starih zdanja u kojim se posjetiteljima predstavlja bogata povijest i kultura ovog kraja tako i uređenjem i gradnjom novih sadržaja uz snažno poticanje lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kao potencijalnih poduzetnika ruralnog turizma. Polaznici edukacijskog putovanja posjetili su izletište „Gliboki brod“ kao primjer dobre prakse u Karlovačkoj županiji te Akvatiku, slatkovodni akvarij u Karlovcu, jedinstvenu turističku atrakciju koja je gotovo u potpunosti financirana sredstvima Europske unije.

Osim edukacije, ovakva putovanja koriste za dodatno povezivanje, kreiranje novih zajedničkih ideja i naravno dobro druženje kojega ni ovoga puta nije nedostajalo.
Inače, ovogodišnje edukacijsko putovanje se organizira kao dio projekta „Ulaganje u nove vještine i znanja, ključ uspjeha u razvoju destinacije izvrsnosti ruralnog turizma“ koje ove godine podupire Ministarstvo turizma RH, a koje će biti predstavljeno uskoro.

Agroturizam Konavle
Jelena Gale Pregelj, administrativni tajnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *