Input your search keywords and press Enter.

ECDC ‘otpilio‘ apele iz Hrvatske

‘Da pratimo koronu po vašim županijama? Pa tko bi to sve stigao!‘

Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedanja, kažu iz ECDC-ja.

Brojne reakcije, ali i strahove za turističku sezonu izazvala je odluka Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da na korona karti hrvatsku obalu označi narančastom bojom.

Prosvjedi zbog kriterija po kojima ECDC označava rizične regije najglasniji su bili u Istri iz koje su stručnjaci i političari govorili kako imaju povoljnu epidemiološku situaciju te da su žrtva neodgovornih drugih županija.

Naime, ECDC je Hrvatsku podijelio u četiri regije – sjevernu, panonsku, jadransku i Grad Zagreb. Postojala je inicijativa usmjerena prema ECDC-ju kako bi se kriteriji promijenili i odnosili se na pojedine županije, no čini se kako Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti ne pada na pamet mijenjati dosadašnju praksu.

– Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedanja. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično, jer bi značilo da se u Europskoj uniji treba obrađivati 1500 regija, dok ih je s ovom metodologijom 330, odgovorili su iz ECDC-ja za HRT.

Podsjetimo, ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenome.

Na karti Europe većina zemalja je u zelenome, a u crvenom su Španjolska, Portugal, Nizozemska, Malta i Cipar, te dijelovi Grčke, Belgije i Danske. Osim hrvatske obale, u narančastom su dijelovi Francuske, Grčke, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Belgije, te čitava Irska.

jutarnji.hr

ecdc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)