Input your search keywords and press Enter.

DUSTRA: Strate u povijesnoj jezgri

Nije nužno da svaka promjena znači pomak prema lošijem, kako to često u našoj zemlji biva. Ovaj put ćemo pričati o kozmetičkim promjenama koje su u biti redovito zastupljene u javnosti i predstavljene kao veliki pomaci, iako su puke marginalije, ali u
našem dubrovačkom slučaju će te sitnice puno utjecati na izgled početaka ulica u povijesnoj jezgri stoga zaslužuju našu punu pozornost. O čemu je riječ?

Bordo platna, takozvane „strate“, stoje na zidu svake ulice i već smo se svi pomalo na njih navikli, iako ta rješenja nisu baš najbolja. Kada se otvori neki novi lokal, cijela strata mora u smeće kako bi na to mjesto došla nova strata s točnim informacijama. Pri jakom vjetru, podosta njih se raspara, a također ne sadrže ni ikone, tj. „toteme“ što koji objekt u pojedinoj ulici predstavlja. Naime, mi znamo na hrvatskom pročitati i razumijemo što znači zlatarnica, galerija, slastičarnica i slično, ali naši strani posjetitelji to ne znaju i bezobzira na natpise, moraju ući u svaku pojedinu ulicu da vide što ona skriva. Staklena ili pleksi umjesto platnene strate je puno bolje rješenje jer se jednostavnije može izmijeniti ili nadodati objekt, simbol djelatnosti što koji lokal predstavlja, a također se na brojnim mjestima u gradu takva strata pokazala kao izdržljiva i zahvalna jer je otporna na sve vremenske uvjete, stoga nema razloga ne vjerovati da će se idealno uklopiti u vizure ulica grada možda i bolje nego prethodno rješenje. Nadam se da ćemo kroz naredni rebalan sproračuna osigurati sredstva da se navedeni projekt ostvari.

Predsjednik Dubrovačke stranke Željko Raguž

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *