Input your search keywords and press Enter.

Duhovna obnova za obitelji Dubrovačke biskupije, uoči Majčinog dana, održana je u subotu 9. svibnja u Franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Slanom, te je okupila velik broj obitelji.
Na početku okupljene obitelji je pozdravio domaćin, gvardijan samostana fra Ljudevit Lasta, kao i pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije don Ivo Zečević.
Na duhovnoj obnovi sudjelovao je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je izrazio radost zbog sve većeg broja obitelji koje sudjeluju na ovoj već tradicionalnoj duhovnoj obnovi, te što sudjeluju obitelji iz svih krajeva Dubrovačke biskupije. Kazao je da je život koji se živi služeći uvijek život slobode, život gnijezda, a ne krletka. Čestitao je majkama Majčin dan, te im poželio da kroz taj dan postanu svjesne vrijednosti i važnosti majčinstva, a kazao je da „mi ostali trebamo učiti od vas majki i od vašeg odnosa prema vašoj djeci, kako trebamo živjeti naše odnose prema drugima, iako to nećemo uspijevati na način na koji vi kao majke to uspijevate.“ Čestitao je svima i Međunarodni dan obitelji koji se slavi za nekoliko dana, ali je istovremeno kazao da se pojedini dani slave kad je to što se slavi došlo u krizu. Zaključio je da je obitelj u krizi, a da se s obzirom na demografsku situaciju to može kazati i za majčinstvo, no ponudio je i nadu: „Pokušajmo našim načinom življenja, našeg očinstva i našeg majčinstva i osobito našim načinom življenja međuobiteljskih odnosa, ali i odnosa prema drugima, koliko god da je kriza, pokazati da to nije nešto što nas može sputati. Mi možemo svojim životom pokazati da je moguće i drugačije.“

Središnje predavanje pod nazivom „Obitelj je gnijezdo, a ne krletka“ održao je rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić. Koristeći mnoge zanimljive priče kako bi pojasnio važne životne teme, kazao je da ptica u krletci ima sve potrebno za život, ali da joj nedostaje ono najvažnije, a to je sloboda. S druge strane, gnijezdo je sasvim drugačije, ima čvrsto tlo, čvrste temelje, ali nema ni prozora, ni vrata, ni krova, već samo nebo u čije visine se može poletjeti. Kazao je da je gnijezdo simbol obiteljskog života, jer u obitelji bi se trebalo učiti slobodi koja uključuje odgovornost. Istaknuo je potrebu oslanjanja na Boga, a ne stalni pokušaj da se sve ostvari samo vlastitim snagama. Kazao da se svijetu najviše može doprinijeti vlastitom djecom, te vlastitim svjedočanstvom toj djeci, istaknuvši da to treba biti svjedočanstvo djelima, a ne riječima. Zaključio je da se cijeli vjernički život može svesti u dvije zapovijedi koje su zapravo jedna zapovijed: ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu.

Obitelji su slavile i euharistiju koju je predvodio mons. Lučić. U propovijedi je istaknuo da u ljudskom uređenju nema institucije koja bi bila važna koliko je to obitelj. Kazao je da u ljudskom društvu postoji mnoštvo zajednica i udruženja koji postoje zbog interesa, a da je obitelj zajednica koja postoji i ostaje zajedno iz ljubavi.

Nakon mise obitelji su nastavile svoje druženje uz slobodne aktivnosti u prelijepom prirodnom okruženju samostana u Slanom, te i ovom duhovnom obnovom posvjedočili svoje zajedništvo.
Na duhovnoj obnovi sudjelovale su čak 62 obitelji s ukupno gotovo 200 sudionika.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije