Input your search keywords and press Enter.

Dubrovnik sve popularniji u SAD-u

Prestižni, planetarno popularni dnevni list „The New York Times“, koji postoji već 165 godina i ima višemilijunsku čitateljsku publiku, u svojoj objavi od 4.siječnja 2017. ( http://nyti.ms/2hVOF44), preporučuje 52 svjetske turističke destinacije koje vrijedi posjetiti u 2017. godini, a Dubrovnik je pozicioniran na izvrsnom 6. mjestu.

Vrijednost članka za promociju Dubrovnika je neprocjenjiva. Američki poznati freelance novinar koji je autor članka o Dubrovniku, David Farley, je boravio u Dubrovniku u organizaciji Jadranskih luksuznih hotela i Turističke zajednice grada Dubrovnika početkom prosinca 2016.godine. Objave u medijima koje su nastale kao rezultat studijskih putovanja novinara snažan su doprinos promociji Dubrovnika, poznatog po svojoj ljepoti i turističkoj ponudi na svjetskim turističkim tržištima, ali u zadnje vrijeme i snažno afirmiranog kao filmska destinacija najpoznatijih svjetskih filmskih hitova – od Game of Thrones, Bollywooda, Star Wars, kao i skorog snimanja Robin Hooda.

Američko turističko tržište je izuzetno važno za Dubrovnik. Dubrovnik je najpoželjnija i najposjećenija destinacija u Hrvatskoj za SAD. S brojem od 82.287 dolazaka, te 254 931 noćenja, turisti iz SAD-a zauzeli su u 2016.godini 3.mjesto, odmah iza gostiju iz Ujedinjenog kraljevstva i Njemačke. U posljednjih 5 godina broj dolazaka s američkog tržišta povećao se za skoro tri puta.

U 2016. potražnja za Hrvatskom iz SAD-a je nastavila dvoznamenkasti rast u ostvarenim noćenjima te još jednom dokazala važnost američkog tržišta za razvoj i rast hrvatskog turizma.

Prognoze za 2017. su vrlo optimistične te u prilog rastu putovanja ide vrlo povoljna gospodarska situacija u SAD-u i jaki dolar, popularnost Hrvatske kao jedne od najtraženijih emerging destinacija, prisutnost u ponudi glavnine aktivnih članova/organizatora putovanja USTOA-e te ostalih asocijacija kao što su NTA, ASTA, itd., aktivno članstvo u Virtuosu, te velika medijska popularnost (jedan od recetnih primjera je proglašenje Hrvatske kao najpoželjnije destinacije za putovanje čitatelja Travel + Leisura). Prema rezultatima Virtuoso istraživanja, “ 2017 Luxe Report”, Hrvatska je uvrštena među top 10 destinacija u 3 kategorije: 1. najpopularnija emerging destinacija (3/10), 2. najpopularnija internacionalna destinacija (10/10), 3. najpopularnija destinacija za tzv. Millenials putnike (9/10).

Turistička zajednica grada Dubrovnika aktivno sudjeluje s promidžbom na američkom tržištu, od zajedničkog nastupa na turističkom sajmu New York Times Travel Show sa TZ Dubrovačko-neretvanske županije, te TZ grada Zagreba, uz posebne prezentacije Dubrovnika i Zagreba. Također TZ grada zajedno s TZ Zagreba predstavlja kongresnu ponudu na najvećem kongresnom sajmu u SAD-u IMEX America. Prošle godine je TZ grada Dubrovnika, kao članica USTOA-e (Udruženje američkih touroperatora), zajedno s glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice, predstavništvom HTZ-a u New Yorku i TZ Županijom bila domaćin Godišnje skupštine ovog važnog Udruženja. Posredstvom predstavništva HTZ-a u New Yorku, koje je član Virtuosa (Mreže organizatora luksuznih putovanja), TZ grada Dubrovnika je održala webinar za sve članice Virtuosa, s ciljem upoznavanja luksuzne turističke ponude Dubrovnika, uz oglašavanje u online i tiskanim medijima. Tijekom godine TZ grada Dubrovnika sudjeluje u organizaciji boravka velikog broja američkih touroperatora i predstavnika medija.

Dubrovnik je još jednom dokazao da je svjetska turistička destinacija rangiranjem pri samom vrhu najboljih na svijetu.

Sandra Milovčević, koordinatorica Odjela za komunikacije, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *