Input your search keywords and press Enter.

Dubrovnik pomaže Općini Ravno

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sudjelovao je danas u prostorijama OŠ na Ivanici na tematskom radnom sastanku Pogranična suradnja na razvoju Ivanice u Općini Ravno.

U ulozi domaćina na sastanku su sudjelovali član Predsjedništva BiH Dragan Čović, načelnik općine Ravno Andrija Šimunović i Don Ante Luburić, dekan Trebinjskog dekanata. Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodili su potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar turizma Anton Kliman, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a sastanku su još nazočili načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, zamjenik župana Davorko Obuljen, te predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Valentin Dujmović.

Sve je veći broj obitelji koje u naselju Ivanica nalaze svoj dom, a potpuni nedostatak komunalne infrastrukture i usluga koje će pratiti očekivani brzi razvoj mjesta u neposrednoj blizini Dubrovnika najveći je problem, istaknuli su don Ante Luburić i načelnik Andrija Šimunović.

Potpredsjednik Vlade RH Tomislav Kramarko s osobitom pažnjom osvrnuo se na snažan gospodarski razvoj Dubrovnika koji prati niz investicija poput putničkog terminala u Gružu, golfa na Srđu ili ulaganja u hotelske i turističke kapacitete, što će se pozitivno odraziti i na ovo područje.

Gradonačelnik Andro Vlahušić u svom je izlaganju naglasio strateški, sigurnosni i prometni značaj područja Općine Ravno kao prirodnog dubrovačkog zaleđa. Izrazio je spremnost pružanja pomoći u izgradnji komunalne  infrastrukture, prvenstveno sustava vodoopskrbe i to uz korištenje EU sredstava. Projekt izgradnje graničnog prijelaza na Ivanici mora osigurati i posebnu traku za “brzi” prolazak lokalnog stanovništva s obje strane granice, istaknuo je. Potpredsjedniku Karamarku iznio je prijedlog da se uz sličan režim regulira prolazak i preko graničnih prijelaza na Bistrini i Kleku.

Gradonačelnik je također naglasio da Dubrovnik kontinuirano sezonski zapošljava do 4000 radnika, a dio njih upravo na području Ivanice ima priliku, uz pomoć svojih poslodavaca, riješiti svoja stambena pitanja.

S posebno naglašenom ruralnom i gastro komponentom, turizam je za Općinu Ravno jedna od najperspektivnijih gospodarskih grana. Gradonačelnik je stoga podsjetio kako je Dubrovačka razvoja agencija DURA nedavno, na njegovu inicijativu, pokrenula program novih tematskih turističkih izleta, a u koje su uvršteni i posjeti lokalitetima na području općine Ravno i Neuma.

Prihvaćen je prijedlog gradonačelnika da se za aktivno praćenje dogovorenih projekata međusobne suradnje oformi posebna radna skupina.

Petar Ipšić, Grad Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *