Input your search keywords and press Enter.

Dubrovnik na godišnjoj skupštini ECM-a

Odlučeno je na Godišnjoj skupštini udruženja European Cities Marketing,koja se održava od 8.do11.lipnja na portugalskom otoku Madeira, da će slijedeći domaćin godišnjeg okupljanja europskih gradova u turizmu na kojoj se očekuje više od 150 sudionika biti Dubrovnik! Na konferenciji je direktorica Romana Vlašić uspješno predstavila koncept dubrovačkog privatnog smještaja.

Tema ovogodišnje godišnje konferencije je ” Dare to share – Usudi se dijeliti” odnosno kako brzorastuće tzv. “sharing” ekonomije utječu na gradove. Novi biznisi,rečeno je, predstavljaju novi izazov ,ali pruźaju i brojne nove mogućnosti za gradski turizam, gradske uprave i turističke urede. Tijekom konferencije razvila se polemika oko toga da li “sharing ” ekonomije utječu na ostale turističke djelatnosti ili je riječ o izvrsnoj mogućnosti podjele iskustva i doživljaja s lokalnim stanovništvom. Istaknuta je atraktivna ponuda u segmentu “sharing” ekonomije u rasponu od ” organskog doručka” u Londonu do tzv. “Eat Home” ponude u Rimu, “Blablacar” platforme , noćenja u kućici na drvetu i sl., posebno usmjereno prema generaciji tzv. Millenium putnika.

U okviru dijela programa pod nazivom ” City Showcase” predstavljen je koncept ponude privatnog smještaja u Dubrovniku. Direktorica TZ Dubrovnik Romana Vlašić govorila je o važnosti ovog segmenta smještajne ponude za naš grad, ali i Hrvatsku, gdje je očito kako naša država ima odličnu zakonsku regulativu za poslovanje privatnih iznajmljivača. Oni ,primjerice, platformu Air B”n”b koja izaziva kontroverze, koriste kao jedan od načina promocije i bookinga za svoj smještaj., što u drugim europskim gradovima nije slučaj. Dapače velika turistička središta poput Berlina, Barcelone ili Amsterdama suočeni su s neuređenim sistemom iznajmljivanja koji nadilazi ” dijeljenje iskustva s lokalcima” i postaje biznis s vrlo negativnim utjecajem na poslovanje ostalih registriranih turističkih kompanija.

Romana Vlašić objasnila je i zakonsku regulativu u Hrvatskoj, predstavila snažan porast kapaciteta privatnog smještaja u Dubrovniku, govorila o projektu DQPS iniciranom 2010. godine s ciljem bolje promocije ovog oblika smještaja, edukaciji privatnih iznajmljivača , aplikaciji Last minute Dubrovnik i drugim aktivnostima usmjerenima kreiranju brenda dubrovačkog privatnog smještaja u našem gradu.

Izlaganje je izazvalo velku pozornost nazočnih predstavnika gradskih turističkih organizacija iz Europe koji rade na reguliranju iznajmljivanja smještaja koje je, u velikoj većini, u Europi u “sivoj zoni” upravo zbog zamaha “sharing” ekonomije.

TZ Dubrovnika ponosna je što je Dubrovnik domaćin Godišnje konferencije 2017. prestižne asocijacije ECM koja okuplja gotovo 150 europskih gradova, odnosno njihovih turističkih ureda.

Jelka Tepšić, voditelj PR Odjela, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.