Input your search keywords and press Enter.

Dubrovnik i film

Prošlogodišnja uspješna filmska manifestacija Tišina, molim! – Film i Grad od 1919., ove se godine s konca travnja preselila na smrznuti početak ožujka,

kada će se u nedjelju, 4. ožujka pod nazivom Dubrovnik i film održati svečano otvaranje i projekcija dokumentarno-glazbenog filma iz 1975. godine ‘Jednog dana jedni skalini’ koji se bavi ulogom i važnošću skalina pred crkvom svetog Vlaha kao okupljališta mladih zaljubljenika u glazbu, a idućeg se dana planira dječja utrka za učenike srednjih škola po Starom Gradu, filmska radionica s mentorima iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Luži, predstavljanje knjige Milenijsko doba ekrana autorice Sanje Kovačević, prve takve knjige na hrvatskom jeziku o kvalitetnim TV-serijama, koje će se održati u Narodnoj knjižnici te u kinu Visia projekcija prve epizode povijesnog spektakla Knightfall, snimanog u Pragu i Dubrovniku, o povijesti vitezova templara, koji je dubrovačka kino premijera.

Za utorak je najavljen nastavak filmske radionice, pa druženje i gledanje filmova uz razgovor, zakusku i piće koje se pod nazivom Kino kavana odvijalo i prošle dvije godine te izložba Gdje si bio kad se snimalo u Lazaretima, koja će biti otvorena i u srijedu, a na kojoj će mnogobrojni statisti i ostali zainteresirani osvježiti sjećanja na brojna snimanja filmova i serija u Gradu koja su se događala proteklih godina, dok je u večernjim satima na istome mjestu najavljena projekcija filma Princ iz Arkadije iz 1932., prvog zvučnog filma (tonfilma) snimljenog u Hrvatskoj odnosno u Dubrovniku, s Willijem (Wilhelmom Antonom Frohsom, 1903.-1980.) Forstom, tada poznatim austrijskim glumcem, pjevačem, scenaristom, redateljem i producentom i prvom austrijskom filmskom zvijezdom Lia(d)ne Heidt u glavnim ulogama. U srijedu se program nastavlja druženjem i zabavom uz riblje delicije i vino koje se pod nazivom Pučko kino odvija u suradnji s Ludim Morem, a zatim se aktivnosti sele u Cavtat gdje će u tamošnjem Domu kulture biti održana projekcija filma Servantes iz Malog Mista kojeg je po scenariju Miljenka Smoje i uz glazbu Zdenka Runjića te s Ivicom Vidovićem u glavnoj ulozi ovdje 1982. snimio redatelj Daniel Marušić, odnosno koncert OPG banda.

U četvrtak, 8. ožujka (ili marta, kako vam drago) će se Međunarodni dan žena obilježiti posebnim izdanjem Kino kavane, odnosno razgovorom Fantastične superžene koji će se u Lazaretima voditi s uspješnim dubrovačkim filmašicama, pa projekcijom kratkometražnih filmova dubrovačkih autorica i naravno afterparty-jem uz DJ-a Crva i degustacijom vrhunskih poslastica Lucije Tomašić nazvanim Slatke delicije.

U petak će se, opet u Lazaretima, održati predstavljanje radova s filmske radionice Umjetničke škole Luke Sorkočevića, novo izdanje Kino kavane i kao i prošle godine Filmski kviz, a zatim projekcija akcijskog filma, talijansko-jugoslavensko-njemačko-francuske koprodukcije Tri fantastična superčovjeka iz 1967.

Ovogodišnji program završava u subotu, 10. ožujka, svečanim zatvaranjem festivala, projekcijom filma, istočnonjemačke komedije temeljene na zamjeni identiteta Mir mit nicht madam iz 1968., snimljenom dakako u Dubrovniku te koncertom iznenađenja i kako kažu organizatori, zabavom do sitnih ura!

Organizatori su Kinematografi Dubrovnik i Aster kulturno društvo – Dubrovnik u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, a nositelji organizacije i izvedbe Tomislav Tepšić, Miran Dilberović, Krešimir Glavinić, Ivan Lujo, Karla Soče, Ivona Begušić, Marko Soče, Nino Glavinić, Roza Zanini Mozara, Sara Vasilj, Carmela Grgurević i Đive Galov.

Duško Popović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.