Input your search keywords and press Enter.

Državno prvenstvo iz badmintona za osnovne i srednje škole održano je u Dubrovniku od 4. do 6. ožujka 2015. Prvenstvo je bilo puno suprotnosti, počevši od vremena i vremenskih neprilika pa sve do samog načina igre učenika srednjih i osnovnih škola.

Pobjednici ovogodišnjeg državnog prvenstva u osnovnim školama su OŠ Tituša Brezovačkog iz Zagreba i OŠ Velika Gorica, dok su u srednjoj školi najbolji bili Prva gimnazija i Športska gimnazija iz Zagreba.

Nakon otvorenja prvenstva u četvrtak u Osnovnoj školi Marina Držića, srednjoškolci su natjecanje započeli u toj školi, dok su osnovnoškolci autobusom otišli u Osnovnu školu Ivana Gundulića i tamo započeli borbu za naslov državnog prvaka. Nakon natjecanja po skupinama, dobili smo momčadi i ekipe koje su u petak imale priliku pokušati osvojiti zlato.

Dječaci iz OŠ Tituša Brezovačkog došli su do finala bez muke, pobjedivši sve ostale ekipe rezultatom 3:0, dok su momčadi drugih škola morale uložiti više truda i vremena da izbore prolaz do završnih natjecanja za prva i treća mjesta. Ostale škole koje su se natjecale u završnim gemovima su bile OŠ Novska za prvo mjesto, a II. Osnovna škola Čakovec protiv OŠ Okučani za treće mjesto.

U isto vrijeme u kategoriji djevojčica sve su škole morale dokazati izvanredno strpljenje i snagu boreći se za svaki poen, no ipak su se za prvo mjesto u petak borile ekipe iz OŠ Ivana Gundulića i OŠ Eugena Kumičića, a za treće I. OŠ Čakovec i OŠ Brajda.

Mladići su se u singleovima i igrama u paru, nadajući se pobjedi, uzdali u silinu i brzinu udarca što je rezultiralo mnogim niskim i jakim loptama tik uz mrežu koje su izazivale uzdahe i čest pljesak u publici. Najuspješniji u ovom nadmetanju bili su Dubrovčani i Zagrepčani koji su se u petak borili za zlatni pehar, dok su se bronci nadale momčadi iz Koprivnice i Rijeke.

U ženskoj kategoriji neizvjesnosti nije bilo jer Športska gimnazija ima dugu povijest osvajanja titule državnih prvaka. U petak su obranile naslov od domaćina državnog prvenstva, djevojaka iz Dubrovnika, dok su za treće mjesto igrale ekipe iz Velike Gorice i Osijeka.

Finale je bilo veoma zanimljivo, dok su na jednoj strani dvorane mirno i sofisticirano igrale djevojke i djevojčice, oslanjajući se na trikove i pogreške drugih, na drugoj su strani mladići i dječaci svom snagom pokušavali pokazati svoje vještine, brzinu, točnost i atraktivnost te su svakim gemom plijenili pažnju gledateljstvu. S obzirom na jasnu prednost zagrebačkih škola, napetosti nije bilo u gemovima za prvo mjesto, no za broncu su se oštro sukobljavali na svakom koraku.

Ni vrijeme nije bilo od velike pomoći. Kiša je lijevala od srijede navečer i poremetila planove i organizatorima i natjecateljima te je samom svojom pojavom stvorila mnoge probleme. Rekordna količina padalina u Dubrovniku dogodila se baš kada su učenici došli na državno prvenstvo. No njima i nije previše smetalo jer su zaključili da svako putovanje ima svoj „zaštitni znak“ i da je ovo nevrijeme vjerojatno to. U petak se dogodila potpuno druga priča. Sunce je zasjalo i omogućilo natjecateljima da istraže Dubrovnik i Dubrovačke zidine te odmore na izletu nakon napetog natjecanja.

Svima će, kažu, ostati u dobrom sjećanju, nekima po avanturama, nekima po nezapamćenim uspjesima, a nekima i po neugodnim vremenskim uvjetima.

Dječaci:
1. Osnovna škola Tituša Brezovačkog, Zagreb (Filip Bačić, Janko Mlinar, Lovro Dobrović, Marko Terzić, Voditelj: Josip Gudelj)
2. Osnovna škola Novska, Novska (Luka Bišof, Ivan Kolar, Karlo Sladojević, Marko Stojanović, voditelj: Donald Veble)
3. Osnovna škola Veli vrh, Pula (David Zanghirella, Alen Radolović, Ivan Roce, Leon Jukić, voditelj: Bernard Rovis)
4. II. Osnovna škola Čakovec, Čakovec
5. Osnovna škola Visoka, Split
5. Osnovna škola Okućani, Okućani

Djevojčice:
1. Osnovna škola Eugena Kumičića, Velika Gorica (Ira Misir, Matea Krlić, Petra Senfner, Leona Torbica, voditelj: Boris Opačić)
2. Osnovna škola Ivana Gundulića, Dubrovnik (Barbara Janičić, Nikolina Kabiček, Mara Palfi, voditelj: Ana Medo)
3. I. Osnovna škola Čakovec, Čakovec (Jana Bračko, Ina Derk, Laura Horvat, Katja Siročić, voditelj: Marinko Horvat)
4. Osnovna škola Zdenka Turkovića, Kutjevo
5. Osnovna škola Julija Klovića, Zagreb
5. Osnovna škola Brajda, Rijeka

Mladići:
1. I. Gimnazija Zagreb, Zagreb (Dominik Bezić, Ivan Bilušić, Marko Pekas, Borna Drvodelić, voditelj: Meri Matušan)
2. Pomorsko- tehnička škola Dubrovnik, Dubrovnik (Mario Barkidžija, Antonio Barkidžija, Matej Čolan, Luka Čučević, voditelj: Martin Sentić)
3. Gimnazija Fran Galović Koprivnica, Koprivnica (Filip Cvek, Marko Borojević, Krsto Dominković, Adrijano Slatina, voditelj: Miroslav Samardžić)
4. Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, Rijeka
5. Srednja škola Jastrebarsko, Jastrebarsko
5. Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Vinkovci

Djevojke:
1. Športska gimnazija Zagreb, Zagreb (Dora Drvodelić, Katarina Galenić, Lucija Trgovac, Jelena Brkić, voditelj: Saša Ivanišević)
2. Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik (Petra Caput, Margarita Tolja, Mara Vlašić, Nika Vojvoda, voditelj: Vlaho Zlošilo)
3. Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas Osijek, Osijek (Alma Đurček, Valentina Durček, Tea Janjić, Lucija Orlović, voditelj: Miroslav Merčep)
4. Gimnazija Velika Gorica, Velika Gorica
5. Gimnazija Eugena Kumičića Opatija, Opatija
5. Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec

Milan Gudeljević