Input your search keywords and press Enter.

Dubrovnik 27. rujna slavi Svjetski dan turizma

Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika u utorak 27. rujna organiziraju proslavu Svjetskog dana turizma, čija je ovogodišnja tema, koju je istaknula UNWTO – Svjetska turistička organizacija, – „Tourism and Accessibility“ .

Program obilježavanja Svjetskog dana turizma započet će u jutarnjim satima uz Klapu Subrenum, šampanjac i tortu te čestitku gradonačelnika Vlahušića u 12 sati, a u 19 sati bit će upriličena i prigodna dodjela priznanja „Šampion turizma“ koje je Dubrovniku za 2016. dodijelio „Večernji list“, nakon koje će uslijediti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra s repertoarom klasičnih evergreena.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma temom posvećen dostupnosti u turizmu ili turizmu za sve, nastoji istaknuti potrebu pristupačnosti turizma i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo današnjice. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, petnaest posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Riječ je dakle o milijardi ljudi koji možda nisu u mogućnosti uživati privilegije upoznavanja drugih kultura, prirodnih ljepota ili uzbuđenja odlaska na putovanje.

Kako bismo pokazali pomagala koja invalidnim osobama olakšavaju dostupnost dubrovačkih turističkih atrakcija, Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika upriličit će demonstraciju transportera Društva Multiple skleroze, a koji omogućava ulazak u spomeničke objekte u invalidskim kolicima. Također će biti predstavljena i mapa za slijepe, koju je 2012. godine izradio dubrovački Lions klub , a koju su dubrovački gimnazijalci kreirali na Brailleovom pismu, a izvest će se i kratka interpretacija vođenja na znakovnom jeziku u suradnji s Društvom vodiča Dubrovnik i prevoditeljicom na znakovni jezik Anom Liban.

Početak programa ispred crkve sv.Vlaha u utorak 27.rujna bit će u 11 sati.

Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika uz Svjetski dan turizma obilježit će i ostvarenje tromilijuntog noćenja,realiziranog ove godine čak dvadeset dana ranije, uz obraćanje gradonačelnika Vlahušića u 12 sati ispred crkve sv.Vlaha ,zdravicu šampanjcem i podjelu velike prigodne torte, a sve uz koncert Klape Subrenum.

Večernji dio programa održat će se također ispred crkve sv.Vlaha s početkom u 19 sati. Tad će glavni urednik „Večernjeg lista“ Dražen Klarić dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću uručiti priznanje „Šampion turizma 2016.“ Ceremoniji dodjele priznanja „Šampion turizma“ bit će nazočna i predsjednica Uprave „Večernjeg lista“ Andrea Borošić, a u svojstvu gosta nazočnost je potvrdio i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić. Dodjeli će nazočiti i direktorica TZ grada Dubrovnika Romana Vlašić.

Nakon svečane ceremonije, održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji će izvoditi klasične evergreene i filmsku glazbu, uz solistički nastup jazz-skupine Gadjo Manouche.

 

Jelka Tepšić, voditeljica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika

Foto: dilwalokidilli.wordpress.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *