Input your search keywords and press Enter.

Dubrovčani u Zagrebu i okolici, pridružite se biskupijskom hodočašću na Stepinčev grob

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je pismo vjernicima Dubrovačke biskupije te posebice iseljenicima i studentima u Zagrebu i okolici povodom hodočašća Dubrovačke biskupije na grob blaženog Alojzija Stepinca gdje će Dubrovčani slaviti misu u subotu, 17. ožujka, u 12 sati.

U pismu biskup navodi kako se ove godine obilježava 120. godišnjica rođenja i 20. godišnjica proglašenja blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, pa se tim povodom želi hodočastiti na blaženikov grob, „moleći njegov zagovor za sve nas, naše obitelji, župne i biskupijsku zajednicu, cijelu domovinu“.

Biskup dalje navodi riječi sv. Ivana Pavla II., pape, koje je on izrekao prigodom proglašenja blaženim kardinala Stepinca: „Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati“ (3. listopada 1998. godine). Dodao je tome i riječi pape Benedikta XVI. izrečene za vrijeme njegovog pastoralnog pohoda Zagrebu: „Zasluge tog nezaboravnog Biskupa bitno proizlaze iz njegove vjere: u svojem je životu uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista, pa i Krista patnika“ (5. lipnja 2011. godine).

Ovim hodočašćem koje se odvija u korizmenom vremenu želimo, potaknuti mislima dvojice papa, „kao biskupijska zajednica iznova pokušati otkriti ‘Stepinčev kompas’ vjere usklađen s vremenom u kojemu živimo“, ističe u pismu biskup Uzinić.

„Polazeći od ovoga sve vas, drage sestre i braćo, pozivam na ovaj naš zajednički hodočasnički put, bilo fizički, bilo u duhu i molitvi. Osobit poziv upućujem svim našim iseljenicima i studentima koji žive u Zagrebu i okolici, da nam se, u subotu 17. ožujka 2018. godine, pridruže na euharistijskom slavlju koje ćemo u 12:00 sati slaviti u zagrebačkoj katedrali.“

Pismo završava riječima: „Upirući čvrsto svoj pogled u Krista Gospodina, nasljedujući primjer blaženog kardinala Alojzija Stepinca, postanimo i mi živa slika Isusa Krista! S tom vas željom sve srdačno pozdravljam zazivajući na vas Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Vlaha, našeg parca i bl. Alojzija Stepinca!“

Angelina Tadić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *